150 sångare provsjöng för rollerna i Don Carlo

De sista dagarna i november vallfärdade operasångare från hela världen till Stockholm. Över 150 sångare kom med samma mål – att sjunga till sig en roll i Opera på Skärets uppsättning av Don Carlo nästa sommar.

– Vi hade tre intensiva dagar i Stockholm med sångare från alla världsdelar på mycket hög nivå. Vi har lyssnat på många fantastiska röster och nu inleder vi processen för att rollbesätta Don Carlo, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Opera på Skäret genomför årligen auditions av stor omfattning, en unik företeelse i Operasverige på den här nivån. Trots att grundkraven på sångarna höjts var årets audition den ojämförligt största när det gäller antalet medverkande solister.

Totalt handlar det om att hitta lämpliga sångare till tio solistroller, varav fem ska dubbelbesättas. Alla stora rollerna i Don Carlo är krävande såväl vokaltekniskt  och musikaliskt som sceniskt.

– En förutsättning för att göra de stora rollerna är storleken på rösten. Don Carlo som verk kräver stora röster, säger Alexander Niclasson.

Det stora intresset är en följd av att alla rollerna i Don Carlo är ansedda som drömroller inom varje röstfack. Eftersom operan är krävande att sätta upp blir det inte alltför många tillfällen för sångare att göra de rollerna, speciellt inte utanför de stora operahusen med stora resurser.

– Vi hör också av alla sångare som kommer att kännedomen om Opera på Skäret ökar. Våra uppsättningar och operahusets fina akustik har en stor dragningskraft på sångare över hela världen, säger Alexander Niclasson.

Tillsammans med William Relton, regissör, Michael Balke, dirigent, Sten Niclasson, operachef och Anna-Carin Niclasson, producent, lyssnade han under tre intensiva dagar i Filadelfiakyrkan i Stockholm på sångare från länder som Australien, USA, och Italien, och givetvis från Sverige. Evenemanget har tidigare år hållits i Örebro, men genomförs sedan förra året i Stockholm för att underlätta för alla sångare som kommer inflygande från utlandet.

I början av nästa år får vi veta vilka som fått de eftertraktade uppdragen att sjunga i Don Carlo.

Lyssna på inslag i Sveriges Radio, Kulturnytt här.

Läs reportage och se filmat inslag i NA här (betallänk för NA:s prenumeranter).

ops19Admin