Alexander Niclasson, 40, har utsetts till ny konstnärlig ledare för Opera på Skäret. Han efterträder grundaren Sten Niclasson som drivit verksamheten sedan starten 2004.
– Med ena benet i den klassiska operalitteraturen och det andra i intresset för nyskriven svensk opera är Alexander väl lämpad att vidareutveckla Opera på Skärets repertoar, säger Janerik Gidlund, styrelseordförande i Skäret Produktion AB.
Alexander Niclasson är operasångare och regissör och sedan 2016 assisterande konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Han har sjungit på scener som Folkoperan, Läckö slottsopera, Drottningholm och Vadstena-Akademien och han har regisserat en rad uppsättningar på Opera på Skäret – Puccinis La Bohème och Kappan (Il Tabarro), Rossinis Barberaren i Sevilla och Verdis La Traviata.
Regidebuten skedde med Kronofogdarne och slåtterölet, en svensk 1700-talsopera som efter Alexander Niclassons bearbetning blev en stor komisk succé både 2007 och 2009. Och han ser en framtid med mer svenskt på Opera på Skärets scener.
Hur kommer det att märkas att Opera på Skäret fått en ny konstnärlig ledare?
– Vi ska fortsätta spela stora, välkända operaverk, med hög internationell klass på våra uppsättningar, vilket blivit Opera på Skärets signum genom åren. Men vi ska också bredda vår repertoar med ambitionen att vid sidan av de stora verken spela nyskrivet och mindre känt material, säger Alexander Niclasson.
– Ett viktigt mål är att skapa en nyskriven svensk Grand Opera skriven för Opera på Skärets stora scen vart femte år, en fullskalig opera med stor kör, orkester och dansare. Den första av dessa kommer att vara en historisk thriller i gruvmiljö i Bergslagen efter en fiktiv idé jag burit på under lång tid och som skall fogas in i den svenska historien på ett mycket trovärdigt sätt.
– På vår lilla scen vill jag sommartid producera nyskrivna operor både i klassiskt och experimentellt snitt. Vintertid vill jag bidra till att barn och ungdomar i länet får se opera.
Hur tycker du Opera på Skärets uppsättningar står sig i jämförelse med andra operor i Sverige?
– Opera på Skärets uppsättningar är verktrogna vilket är relativt ovanligt idag.Vi satsar på att vara operakonsten trogen och vara ytterst noggranna med att våra medverkande är på plats hela den intensiva repetitionsperioden. Det tror jag återspeglas i den höga angelägenhetsgraden i våra artisters och produktionsteams prestationer.
– Sångligt och musikaliskt står vi oss väl i konkurrensen. Likaså sceniskt av det skälet att Opera på Skäret ställer höga krav på samtliga inblandade i den sceniska processen. På den scentekniska sidan måste vi utvecklas för att kunna erbjuda än bättre produktioner.
Vad är det första du vill utveckla?
– De konstnärliga ambitionerna för framtiden kräver utveckling av scentekniken på den stora scenen.
Vad tycker du Opera på Skäret behöver erbjuda, rent konstnärligt, för att locka den kräsna europeiska operapubliken?
– För att Opera på Skäret skall kunna locka en internationell publik krävs att den sångliga nivån är i toppklass. Den sångliga nivån vi har idag har jag i allra högsta grad varit med om att bygga upp och det arbetet är fundamentet för hela verksamheten. Fler och fler lär sig att vi finns och idag har vi sångare från alla världsdelar på våra auditions vilket borgar för att publiken fortsatt kan lita på att vi alltid har sångare i toppklass.
– Musikaliskt och sceniskt krävs det att framtida dirigenter och regissörer på Opera på Skäret drivs av en genuin kärlek till operakonsten och inte nöjer sig med att det bara blir ok. Opera på Skäret skall stå upp för en levande operakonst och verka kärleksfullt för att göra verken vi spelar rättvisa, säger Alexander Niclasson.
I samband med utnämningen av Alexander Niclasson övergår Sten Niclasson till att helt och hållet fokusera på rollen som vd. Under de närmaste åren ska han arbeta med att utveckla Opera på Skärets totala erbjudande och stärka samarbetet med lokala och regionala aktörer inom besöksindustrin. Det långsiktiga målet är att fördubbla antalet besökare, bland annat genom ökade marknadsföringsinsatser såväl nationellt som internationellt.
– Utnämningen av Alexander Niclasson innebär en föryngring av ledningen och en förstärkning av organisationen, vilket är nödvändigt för att realisera alla utvecklingsmöjligheter för Opera på Skäret. Nu kan grundaren Sten Niclasson koncentrera sig på att vidareutveckla Sveriges ledande sommaropera som destination och stärka Opera på Skärets roll som drivande kraft för den regionala utvecklingen, säger Rose-Marie Frebran, ordförande i Stiftelsen Kulturcentrum Ljusnarsberg som är huvudman för verksamheten och ägare till Skäret Produktion AB.