Amerikansk och irländsk touch på Madama Butterfly

Det blir en stark internationell prägel på Opera på Skärets uppsättning av Puccinis Madama Butterfly i sommar – med amerikansk regissör och kostymör och två irländare och en amerikan i huvudrollerna.

– Vi kan presentera några fantastiska sångare som jag tror kan förmedla alla de starka känslorna i Puccinis fantastiska verk. De får mig att se fram emot en fantastisk operasommar, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare.

I rollen som Cho-Cho San (Madama Butterfly) får Skäret-publiken stifta bekantskap med den irländska sopranen Celine Byrne, som de senaste åren hyllats för enastående insatser på operascener världen runt. Efter debuten som Mimi i La Bohème på The Scottish Opera i Glasgow 2010 har hon gjort en rad stora roller i Europa, USA, Kina, Mexico och Ryssland. Förra året gjorde hon succé som Cho-Cho San på Moscow State Opera i Moskva och nästa år ska hon åter sjunga rollen i Tyskland.

– Puccinis musik är så obeskrivligt vacker och Madama Butterfly är en fantastisk opera. Jag ser också mycket fram emot att uppleva den svenska sommaren och sjunga på Opera på Skäret, som jag hört ska vara en spännande plats, säger Celine Byrne.

Aaron Cawley, tenor från Irland, fick förra året sitt stora genombrott med just Pinkerton på operan i tyska Wiesbaden. Sedan dess har han bland annat gjort huvudrollen Rodolfo i Puccinis La Bohème på samma opera och är nu engagerad för titelrollen i Simson och Delila på Cadogan Hall i London. Att redan nu få göra Pinkerton en gång till lockade honom att för första gången sjunga i Sverige.

OPS_na_article_3

– Det ska bli magiskt att sjunga min absoluta favoritroll i ett så speciellt operahus som Opera på Skäret och arbeta med lite annorlunda förutsättningar än på operahusen i Europa, säger Aaron Cawley.

På fredagens pressmöte på Örebro slott sjöng han Pinkertons avslutande aria för den församlade pressen, ackompanjerad av pianisten Bengt-Åke Lundin.

Han delar på uppgiften i sommar med det amerikanska stjärnskottet Cody Austin. Austin betraktas som en av de mest lovande amerikanska tenorerna och har sjungit en rad stora roller på många operahus i sitt hemland. Han debuterade liksom Cawley som Pinkerton under förra säsongen.

Två sångare som sjöng i Otello för tre år sedan kommer tillbaka för ett nytt möte med Skäret-publiken: Tadas Girininkas, stor basstjärna i hemlandet Litauen och Alex Tsilogiannis, tenor från Grekland. Den hittills ende svenske sångaren som engagerats gör sin debut i operahuset i Bergslagen: Tor Lind, baryton från Lund, har gjort roller som Papageno i Trollflöjten och Figaro i Barberaren i Sevilla och sjungit i scener som Malmö Opera och Det Kongelige i Köpenhamn. Fler sångare presenteras inom kort.

Köp dina biljetter här.

Läs om medverkande solister här.
Läs om den konstnärliga produktionen här.

ops19Admin