Artisterna på plats på Skäret – repetitionerna i full gång inför Den flygande holländaren

Den flygande holländaren har gått i land i Bergslagen. Nu har repetitionerna av Richard Wagners mästerverk inletts med sångare från sex länder och en 40-mannakör. Det var en uppsluppen grupp sångare som för första gången fick se operahuset – och provsitta i scenografin.

– Det ska bli helt fantastiskt att få sjunga i det här unika operahuset som jag hört så mycket gott om, säger Jens-Erik Aasbö, som gör rollen som Daland.

Artisterna träffades för första gången vid kollationeringen som också bevakades av Örebro-medierna. Holländaren gestaltas av en amerikansk Wagnerveteran – och en dansk debutant.

Den amerikanske barytonen Thomas Hall har de stora barytonrollerna på sin repertoar, och har gjort Holländaren på scener världen runt, som Savonlinna, Bologna och Hong Kong. Närmast kommer han från ett engagemang på Theater Kiel, där han gjort en annan stor Wagnerroll, Wotan i Valkyrian.

I rollen som Holländaren alternerar Thomas Hall med danske Lars Möller, som har en stor karriär på främst tyska och danska operascener. På repertoaren finns roller som Marcello i La Bohème, Enrico i Lucia di Lammermoor, Guglielmo i Cosi fan tutte och Papageno i Trollflöjten.

– Det blir helt klart en stor utmaning för mig att sjunga Holländaren, eftersom det är första gången jag gör en Wagner-roll. Samtidigt är det fantastiskt att få göra den dramatiska rollen på en så här speciell plats, med naturen inpå knuten. Här kan vi använda sjön som inspiration när vi ska gestalta närheten till havet, vid den norska kusten där operan utspelar sig, säger Lars Möller.

Se intervjun med Lars Möller, som spelar Holländaren, i NA-TV och i SVT (ca 2,35 in i klippet):

http://www.svtplay.se/video/9344568/svt-nyheter-orebro/svt-nyheter-orebro-27-jun-18-25

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/746024?programid=509

– Thomas Hall är en stor internationell Wagnerbaryton och Lars Möller gör efter tio år på europeiska operascener nu debut i Wagnerfacket. För mig är det oerhört spännande att introducera dem för den svenska publiken, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare.

Förutom den schweiziske basen Roger Krebs, som medverkade i förra årets La Traviata, är det idel Skäret-debutanter i årets sångarensemble. I rollen som Senta alternerar sopranerna Elisabeth Teige och Brit-Tone Müllertz. I rollen som Daland alternerar Jens-Erik Aasbö, bas från Norge, med Roger Krebs, schweizaren som gjorde succé som Doktorn i Opera på Skärets La Traviata förra sommaren. I övriga roller ser vi Magnus Vigilius från Danmark och Deniz Yilmaz, Turkiet (Erik), och två svenska unga sångare, Markus Pettersson (Styrmannen) och Susanna Sundberg (Mary).

Wagners opera från 1843 bygger på legenden om spökskeppet Den flygande holländaren och utspelar sig vid den norska kusten. Historien kretsar kring sjömannen Holländaren som drabbats av en förbannelse vilken endast kan brytas om han hittar en kvinna som kan bli honom trogen. När han träffar den norska kaptensdottern Senta som redan har en fästman uppstår häftig kärlek som övergår i ett dödsbringande triangeldrama.

I Opera på Skärets uppsättning är handlingen tankemässigt förlagd till mer modern tid, de första decennierna av 1900-talet. Originaltexten följs bokstavstroget, men för publiken kan förskjutningen möjligen avspeglas i de medverkandes kläder.

Svenska Kammarorkestern kommer tillbaka som operaorkester och leds denna gång av Michael Balke, sedan många år chefsdirigent på operahuset i Magdeburg. För operaproduktionenen står Sten Niclasson, regi, Sven Östberg, scenografi, Anna Kjellsdotter, kostymdesign, Robin Karlsson för mask och perukdesign och Kevin Wyn-Jones för ljusdesign.

Den flygande holländaren har två premiärer med två sångarlag, lördag 30 juli och söndag 31 juli. Föreställningen spelas därefter 4, 6, 7, 11, 13, 14, 20, 21, 27 och 28 augusti. Fyra kvällar, 1 och 5 juli samt 5 och 19 augusti, arrangeras musikkvällar i operapuben med lättsamma musikaliska inslag utan förutbestämt program.

På bilden syns från vänster: Roger Krebs, Markus Pettersson, Jens-Erik Aasbö, Susanna Sundberg, Lars Möller, Thomas Hall, Brit-Tone Müllertz, Magnus Vigilius, Elisabeth Teige och Deniz Yilmaz. Mer om sångarna här

ops19Admin