Audition till Trollflöjten

Över 200 professionella sångare från hela världen har hedrat oss genom att provsjunga för huvudrollerna i sommarens Turandot.

Efter tre intensiva dagar lägger sig tystnaden över Aulan i Sigtuna Humanistiska Läroverk.

Klockan 10 på morgonen den 21 november, låste vi upp dörrarna till Sigtuna Humanistiska Läroverkets Aula där årets audition för solistrollerna i Turandot hölls. Lokalen, vars utformning och trädetaljer hade en del liknelser med Skäret, gav oss både en fin akustik och lite av den känsla vi sökte.

Med 240 personer anmälda så var vår första utmaning att se till så att planeringen var på plats. Vi behövde ett schema som var minutiöst planerat men ändå hade utrymme för sista minuten ändringar. Då våra sångare kom från hela världen så var det förståeligt att vissa tider behövdes ändras med kort varsel. Catherine Klemets, Opera på Skärets Sälj- och Marknadsansvarig och Ola Gunnarsson, Biljett- och IT-ansvarig, fick verkligen visa upp sina talanger i projektledning. Många kom tidigt, andra kom sent. Några fick förhinder och andra kom oanmälda. Ibland blev det kö och andra perioder, nästan helt tomt. De som kom tidigt kunde utnyttja en lokal en bit bort där de kunde sjunga upp sig eller få en kopp kaffe medan de som hade ont om tid, hann knappt bara ta av sig ytterkläderna innan det var dags.

Våra två fantastiska pianister, Samuel Skönberg (bild) och Dmitry Tyapkin, var på plats och turades om med att ackompanjera sångarna.

Då en röst kan vara som gjord för en roll men kanske svagare i en annan, låg vikten i att hitta just det där lilla extra som gör att karaktären inte bara blir bra, utan enastående

Strax efter 18 på lördag den 23 november stängde vi dörrarna till årets audition. Upprymda, lite trötta, men otroligt tacksamma för alla som kom och provsjöng. Sigtuna var grått och regnigt men sångarnas utstrålning, professionalism och fantastiska röster kommer att värma våra hjärtan under många månader framöver.  

”Nivån på sångarna i år har varit helt makalös. Vi har turen att ha haft väldigt hög standard de senaste åren, men detta år har verkligen tagit priset” säger Alexander Niclasson, Konstnärlig Ledare Opera på Skäret.

Nej, det blir inget lätt jobb för Alexander och resten av Operaledningen att välja ut nästa års solister, men ni lär inte bli besvikna!

ops19Admin