Aurora Tirotta, Rosina i Barberaren i Sevilla, fick årets Wahren-stipendium

Det blev den italienska sopranen Aurora Tirotta, en av ”Rosinorna” i Barberaren i Sevilla, som fick årets stipendium på 10 000 kronor ur Maritta och Carl Wahrens stipendiefond.

Unga Aurora Tirotta gjorde i år sin debut på Opera på Skäret, och succé i sin huvudroll som Rosina. En insats som alltså belönades med 10 000 kronor. Stipendiet överlämnades av Wera Pöchhacker från Opera på Skärets vänförening.

Motiveringen löd: ”Aurora Tirotta är en ung sångerska vars vokala, sceniska och musikaliska förmågor redan är av högsta internationella klass. Den personliga charm, entusiasm och särskilda hängivenhet hon besitter och därtill generöst delar med sig av, gör att vi spår henne en alldeles lysande framtid på världens operascener.”

Aurora Tirotta, som redan sjungit på La Scala och samarbetat med världskända orkestrar, har en prisad röst. 2012 vann hon till exempel första pris i den internationella tävlingen Beniamino Gigli i Rom.

Wahren-stipendiet har delats ut sedan 2007. Det ska enligt gåvobrevet från Maritta och Carl Wahrens stipendiefond tilldelas en lovande sångare eller musiker från någon föreställning eller Master class på Skäret. Juryn består av den konstnärliga ledningen för Opera på Skäret med regissören Sten Niclasson som ordförande. Stipendiet har tidigare tilldelats Alexander Niclasson från Sverige, Petrus Schroderus från Finland, Liine Carlsson från Sverige, Yana Kleyn från Ryssland samt Calle Lindén och Daniella Savelin, både från Sverige.

ops19Admin