Barytonen från Lund återvänder till julkonserterna

Årets julkonserter, 9-10 december, gästas av bland annat Tor Lind, baryton från Lund som i somras kunde ses i rollen som prins Yamadori och Kommissarien i årets succéupppsättning av Madama Butterfly på Skäret.

Tor Lind är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Opera Akademiet i Köpenhamn. Sedan dess har han bland annat arbetat på Aalto Theater i Essen, Tyskland, Det Kongelige Teater och Den Fynske Opera i Danmark, Malmö Opera, Vadstena-Akademien och Skånska Operan i Sverige. Bland rollerna märks Papageno i Trollflöjten, Figaro i Barberaren i Sevilla, Dandini i Askungen, titelrollen i Don Giovanni, Belcore i Kärleksdrycken, Guglielmo i Così fan tutte, Sjahriar i Tusen och en natt och Shadow i Gesualdo.

Under hösten spelar Tor i den danska barnoperan Min far og Vrede Mand som belyser den tuffa frågan om barnmisshandel. Verket vann pris för bästa opera vid Young Audiences Music Awards (YAMawards) 2016 samt var nominerad till en Reumert (pris för scenkonst i Danmark) i kategorin Årets Barn- och ungdomsföreställning 2016.

YamadoriAtt återvända till Opera på Skäret är något som Tor ser fram emot.
– Sommaren i Kopparberg är en av mina bästa upplevelser någonsin: en underbar produktion med fantastiska kollegor och många minnen för livet.

Tor är inte den enda som återvänder till Skäret från Madama Butterfly-produktionen. Även Norska Siv Oda Hagerupsen kommer tillbaka, vilket Tor är väldigt glad för.
– Hon är en strålande konstnär och dessutom en humoristisk och väldigt varm människa.

Nu är det julkonserter som gäller och julmusik är en av de traditioner som Tor uppskattar allra mest, mer specifikt julens oratorier. Han upplever att det finns en evig skönhet, kraft och kvalitet i den musiken som aldrig upphör att beröra.
– 
Det är som att människor, kyrkorum, ljus och musik går upp i en högre enhet där verken framförs, säger han.

Vad som kommer att framföras under julkonserterna på Skäret är fortfarande hemligt, men med två operasolister i världsklass, en 25-mannakör, ett underbarn på trumpet och en virtuos pianist kommer julstämningen definitivt att infinna sig.

Se ett smakprov från Tor Lind där han sjunger ur Barberaren i Sevilla i operapuben den gångna sommaren. Pianist är Bengt-Åke Lundin, som också medverkar vid julkonserterna.

Biljetter till julkonserten bokas här.

ops19Admin