Brittisk regissör och tysk dirigent bakom Opera på Skärets uppsättning av Don Carlo

Två internationella återvändare tar huvudansvaret för produktionen av Don Carlo på Opera på Skäret sommaren 2018 – den brittiske regissören William Relton och den tyske dirigenten Michael Balke.

– William Relton är en extremt skicklig personinstruktör inom musikdramatik, vilket krävs för att bemästra ett verk som Don Carlo. Michael Balke har med stor framgång dirigerat Don Carlo i Magdeburg, vilket väger tungt i vår mycket korta repetitionsprocess, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Regissören William Relton gjorde stor succé med Otello på Opera på Skäret 2014. Nu är han utvald för att ansvara för operahusets största och mest krävande uppsättning någonsin.

– William Relton är en regissör som älskar Don Carlo som verk och har ett genuint intresse för dess komplexitet och genialitet. Han har en otrolig förmåga att tränga in i ett verks minsta beståndsdelar och med partituret som ledstjärna förkroppsliga verket och göra kompositör och librettist rättvisa, säger Alexander Niclasson.

michaelbalke
Michael Balke

Dirigenten Michael Balke fick mycket beröm för sitt sätt att leda Svenska Kammarorkestern i uppsättningen av Richard Wagners Den flygande holländaren 2016.

– Michael Balke är en dirigent med stort tekniskt kunnande och gedigen förståelse för hela den musikdramatiska processen. Han är också en mycket inspirerande person med förmågan att få artister och musiker att lyfta sig och prestera maximalt. Och för oss som ska repetera in operan med två sångarlag på endast fem veckor så är hans tidigare erfarenhet av att dirigera verket omistlig, säger Alexander Niclasson.

William Relton och Michael Balke medverkar vid den audition som Opera på Skäret genomför i Stockholm i slutet av november, dit 130 sångare från hela världen anmält sig.

William Relton startade sin karriär som skådespelare men har de senaste 25 åren i huvudsak ägnat sig åt att regissera opera runt om i Europa. Han är väl bekant med Sverige och har regisserat på Drottningholms Slottsteater, Läckö Slottsteater och Vadstena-Akademien, förutom på Opera på Skäret. Han har också ägnat stor del av sin tid åt att undervisa, bland annat på operahögskolorna i Stockholm och Göteborg.

Michael Balke har mångårig erfarenhet som dirigent på Magdeburg Opera, där han dirigerat en lång rad operor. Han gästspelar ofta på andra operahus och har bland annat gjort stor succé med Glada änkan och Madama Butterfly i Tokyo. De senaste åren har han också dirigerat konserter i bland annat Köpenhamn, Århus, St Gallen och Palermo.

William Reltons uppsättning av Otello och Den flygande holländaren med Michael Balke som dirigent hyllades unisont av kritikerna:

Recensioner Otello

Kritikerna hyllar Den flygande Holländaren

Läs mer om Don Carlo på Opera på Skäret här

ops19Admin