Donizettis Kärleksdrycken spelas tio gånger på Lilla scenen

Opera på Skäret sätter upp Kärleksdrycken, Donizettis största komiska succé, och en av de mest spelade komiska operorna på världens scener. Det blir tio föreställningar på Lilla scenen med fem solister och en kammarensemble som står för musiken.

– Kärleksdrycken är ett underbart och väldigt roligt stycke musikdramatik med generöst utrymme för stor sångkonst och ekvilibristiskt artisteri. Ett verk värdigt att rivstarta vår lilla scen på nytt i och med Opera på Skärets femtonårsjubileum, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Kärleksdrycken är en romantisk komedi i två akter av Gaetano Donizetti, som räknas som en av de största Bel cantokompositörerna. Hans allra största succé, Lucía di Lammermoor i Sten Niclassons regi hänförde såväl kritiker som publik på Opera på Skäret 2012. Kärleksdrycken, en klassisk italiensk buffaopera, är ett av Donizettis mest spelade verk, och enligt databasen Operabase den just nu fjortonde mest spelade operan i världen.

– Operans popularitet beror troligen på kombinationen av värme och glädje som verket förmedlar i kombination med Donizettis fantastiska musik. Den innehåller ju också några riktigt välkända arior , säger Alexander Niclasson.

I handlingen spelar legenden om Tristan och Isolde, som Wagner senare skulle skriva en hel opera om, en inte oviktig roll. Den fattige bondpojken Nemorino är förälskad i den rika och belevade Adina, men kärleken är inte besvarad. Nemorino hör Adina läsa legenden om Tristan och Isolde för sina anställda. När en soldattrupp kommer till byn börjar sergeanten Belcore lägga an på Adina, som svarar lite på inviterna, vilket gör Nemorino förtvivlad. Men då kommer den kringresande mirakeldoktorn Dulcamara till byn – och säljer en kärleksdryck till Nemorino…

De mest kända ariorna är Cuanto è bella och Una furtiva lagrima, paradnumren för tenorrollen Nemorino, barytonrollen Belcores Come paride vezzoso och Udite, udite o rustici, Dulcamaras aria för bas.

Kärleksdrycken (L’elisir d’amore) hade premiär på Teatro della Canobbiana i Milano 1832 och blev omedelbart en stor succé. Svensk premiär blev det på Stockholmsoperan 1840. De senaste uppsättningarna i Sverige är från 2013 på Göteborgsoperan, på svenska, och 2011 på Folkoperan i Stockholm.

Kärleksdrycken spelas med internationella solister på originalspråket italienska och textas till svenska. Kärleksdrycken spelas tio gånger mellan 14 juli och 9 augusti 2018.

Föreställningen är 2,5 timmar lång inklusive paus och biljetterna kostar 445-545 kronor.

Lilla Scenen har tidigare varit arenan för den svenska operafarsen Kronofogdarna och slåtterölet, som spelades 2007 och återkom på allmän begäran 2009. De senaste åren har det varit platsen för den operaintroduktion som den konstnärliga ledningen håller inför varje föreställning på Stora scenen.

ops19Admin