”Romantisk komedi med allmänmänskligt allvar” – premiärdags för Kärleksdrycken

Nu drar operasommaren på Opera på Skäret igång på allvar. Lördagen den 14 juli är det premiär på Donizettis komiska verk Kärleksdrycken, i intimt format på Lilla scenen.

Elisabet Ljungar KärleksdryckenI snart fem veckor har den internationella ensemblen repeterat under regissören Elisabet Ljungars ledning. Belcantotraditionen, som verket tillhör, är hon väl bekant med. Denna italienska sångform utvecklades på 1700- och 1800-talet och betyder ”vackert sjunget”. Den kännetecknas av många koloraturer, utsmyckningar, vilket i Kärleksdrycken märks i huvudkaraktären Adinas arior. Elisabet Ljungar tycker att det är en spännande utmaning både för regissören och sångarna, eftersom det inte bara får vara utsmyckning.

– Varför har kompositören skrivit in koloraturen? Hur skapar vi ett innehåll till den? Vad är det för känsla som Donizetti vill förmedla med detta? Det är jätteroligt att få arbeta med det, säger hon.

Det är första gången Elisabet Ljungar medverkar som regissör för en uppsättning på Opera på Skäret. Hon blev väldigt glad när hon fick inbjudan att göra Kärleksdrycken. Hon trivs i miljöer där människor vill förverkliga sina visioner och gå från drömmar till handling, vilket hon tycker att Opera på Skäret är ett bra exempel på.

Scenografin har arbetats fram av Sven Östberg, som varit scenograf vid de flesta av Skärets uppsättningar. Han har utgått ifrån rummet där den lilla scenen är belägen, med råa väggar och en rustik karaktär. Uppsättningen är precis som originalet förlagt i Italien, men det tidigare sågverkets gamla hyvleri gör sig påmint.

Kärleksdrycken är en romantisk komedi, men Elisabet Ljungar betonar att det finns ett allvar i verket.

– Det handlar om att vara allmänmänsklig och att blanda det komiska med det allvarliga. De två huvudkaraktärerna, Adina och Nemorino, är väldigt olika. Adina är en stark kvinna som har svårt att släppa in människor nära inpå, medan Nemorino är naiv och väldigt trogen sig själv men har svårt att nå fram, säger hon.

Kärleksdrycken repetition
Repetition vecka 1

I föreställningen får vi följa dessa karaktärers utveckling och förhoppningsvis känna igen oss i vilsenheten som kärleken kan mana fram.

Elisabet Ljungar tycker det är spännande att Opera på Skäret har valt att göra en kammaruppsättning av Kärleksdrycken. Det ger operan ett fokus på karaktärerna och pjäsen.

– Vi måste plocka ut det viktigaste ur varje scen för att kunna bygga historien som vi vill berätta. Alla bitar behövs för att det ska bli något och varje sångare bidrar med sin själ. Det är det som gör det unikt varje gång, säger hon.

Hon hoppas att publiken blir road och kan känna igen sig i karaktärerna. Hon hoppas också att det väcker tankar om människorna man har omkring sig, att vi ser och bekräftar de som finns i vår omgivning.

Kärleksdrycken har premiär lördagen den 14 juli och spelas tio gånger till och med den 24 augusti. Biljetter köper du här.

ops19Admin