En återvändare och en debutant spelar Madama Butterfly

Elisabeth Teige – förra årets stora publikfavorit på Skäret – och Sandra Janušaite är sopranerna som delar på titelollen i årets uppsättning av Madama Butterfly. Den ena gjorde Sverigedebut på Skäret förra året och den andra gör det i år. Det är två stora röster som kommer att samsas om scenen under sommaren.

Elisabeth Teige gjorde Sverigedebut förra året i rollen som Senta i Den Flygande Holländaren på Opera på Skäret. Hon var den sångare som hyllades allra mest, av såväl publik som kritiker. Nu är hon tillbaka för att gestalta Cio-Cio San, en roll hon tidigare endast sjungit på norska.

Det är lite stressigt att lära sig allt på så kort tid, men jag är jätteglad över att vara tillbaka här. Jag har så många bra minnen ifrån Skäret, säger hon.

Hon upplever att musiken kommer tillbaka till henne och att det nu mest återstår att öva text.

Senta är en roll som Elisabeth har spelat mycket, och som hon känner att hon verkligen kan. Skillnaden mellan de två rollerna, Senta och Cio-Cio San, är stor, men inget som skrämmer Elisabeth. Hon menar att det är två olika roller som båda två har sin charm. Hon är också väldigt glad för att få göra smäktande, romantisk och italiensk opera i kontrast till Wagner. Puccinis verk är en väldigt sorglig historia.

Man vill inte gräva för djupt i sina egna känslor, då kommer hela publiken att bli deprimerad, säger Elisabeth.

Sandra Janušaite från Litauen har sjungit på scener i Tyskland, Italien, Israel och Ryssland. Hon har bland annat gjort Mimi i La Bohème och titelrollerna i Rusalka och Manon Lescaut. Uppsättningen på Opera på Skäret blir hennes Sverigedebut.

Det är mycket att ta in och det är en väldigt speciell miljö, men det kommer att bli så spännande att framföra Madama Butterfly här, säger Sandra.

Rollen som Cio-Cio San har hon gjort förut, bland annat på Aalto-Musiktheater i Essen och på Lithuanian National Opera & Ballet Theatre. På den senare har Sandra gjort många uppsättningar ihop med landsmannen Tadas Girininkas, som i denna uppsättning spelar Bonzo. 

Madama Butterfly utspelar sig i Nagasaki i Japan under tidigt 1900-tal. Operan handlar om den amerikanska sjöofficeren som köper sig en ung fru – Cio-Cio San, eller Madama Butterfly. Vad som är en lek för officeren visar sig vara dödligt allvar för geishan Cio-Cio San, som klipper banden med sin egen familj. Historien handlar lika mycket om kärlek och död, som kulturkrockarna och maktspelet mellan öst och väst.

ops19Admin