Ett drama om förbjuden kärlek över gränserna

Giuseppe Verdis opera från 1853 bygger på Alexandre Dumas drama Kameliadamen och utspelar sig i Paris. Historien kretsar kring kärleken mellan en ung man ur societeten, Alfredo, och en lyxprostituerad kvinna, Violetta. Romansen möter stora hinder och väcker frågor om kärlek kan stå över samhällets fördomar,

Operan La Traviata, som från början hette Violetta efter huvudpersonen, hade premiär på teatern La Fenice i Venedig 1853. Den väckte stor uppmärksamhet och ansågs chockerande till sitt innehåll – prostituerade ansågs inte höra hemma i en opera. Idag, mer än 160 år senare, är det ett av de mest kända verken i operalitteraturen, och den opera som spelas mest på världens scener. La Traviata hade svensk premiär på Kungliga operan i Stockholm 1868 och har återkommit med jämna mellanrum i nya översättningar. På senare år har den spelats på Göteborgsoperan, 1998 och 2007, samt på Folkoperan i Stockholm, 2000.

La Traviata är historien om kärleken mellan kurtisanen Violetta och den unge, välbärgade Alfredo, och omgivningens fördomar och fördömanden. Historien tyngs också av att Violetta är svårt sjuk i tuberkolos och bara har några månader kvar att leva. Den unge mannens far, Giorgio, förmår Violetta att lämna Alfredo, men denne tror att Violetta har en annan älskare, Douphal, och Alfredo bestämmer sig för att slåss för sin kärlek. Efter diverse förvecklingar och en dramatisk uppgörelse där Alfredo förnedrar Violetta böjer sig fadern för Violettas kärlek till Alfredo och gör vad han kan för att föra dem samman igen. Men det är försent. Violettas sjukdom har gått för långt och Violetta dör i Alfredos armar.

ops19Admin