Fantastisk konsert med Operaakademin

Fredagen den 1 augusti avslutades Operaakademin med en gemensam konsert på Opera på Skärets Kammarscen. Under konserten sjöng operasolisteleverna flera klassiker, som Beethovens Fidelio, Mozarts Così fan Tutte och La Clemenza di Tito, Donizettis Lucia di Lammermoor och Anna Bolena samt Tjajkovskijs Eugen Onegin. Men de sjöng också fyra nya verk, skrivna av kompositöreleverna.

En av kompositöreleverna var Frans Hagerman, som läste kursen tillsammans med tre andra deltagare. Utbildningen inleddes med en träff på tre dagar i maj med föreläsningar och workshops.
– Det var jättebra lärare och föreläsare. Vi har haft väldigt roligt ihop, det är en viktig del att man får åka iväg ett tag till en ny plats där det finns utrymme för kreativitet och att lära sig, säger Frans Hagerman.

Efter de tre dagarna fick deltagarna åka hem med uppgiften att skriva ett åtta minuter långt operastycke för sex instrument och fritt antal solister. En vecka före föreställningen träffades de igen, för feedback och för att vara med i förberedelserna inför avslutningskonserten med solisteleverna och ensemblen.

Resultatet blev fyra nyskrivna verk om otrohet, döden, existentiella frågor och de roller vi spelar i livet, främst på svenska men även på engelska.
– Jag har inte skrivit för opera förut, men det har varit väldigt spännande och roligt. Jag kommer säkert göra det mer framöver, säger Frans Hagerman.

Operaakademin är ett unikt samarbete mellan Musikhögskolan vid Örebro Universitet och Opera på Skäret, som innehåller tre kurser inom det musikdramatiska fältet; en kör-, en solist- och en kompositionskurs.

Bilder från konserten finns på vår facebooksida, du hittar dem här.

ops19Admin