Första operan efter pandemin – med sångare i världsklass

Alla som fått nöja sig med digitala operaupplevelser det senaste året kan börja hoppas på äkta vara igen. När pandemin väl är under kontroll blir det åter möjligt att se föreställningar på plats. Allra först ut, om allt går enligt plan: Opera på Skärets Turandot.

– Kanske blir vi först med en fullskalig operauppsättning inför publik efter pandemin, vilket skulle vara verkligt inspirerande, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare på Opera på Skäret.

 

Varje år sedan 2004 har Opera på Skäret bjudit på egna uppsättningar av många av operahistoriens största verk. Över 100 000 besökare har vallfärdat till det före detta timmermagasinet på sin natursköna udde i sjön Ljusnaren för att lyssna på internationella solister i världsklass och se storslagna föreställningar av mästare som Verdi, Puccini och Wagner. Varje år – förutom förra året.

För Alexander Niclasson var det en extra stor besvikelse att det var just Turandot, Puccinis sista opera, som fick ställas in och skjutas på framtiden.

– Ända sedan jag började regissera opera har jag drömt om att ta mig an detta fantastiska verk. Så lika besviken som jag blev när vi tvingades ställa in förra året, lika förväntansfull är jag nu när det ser ut som att vi ska kunna spela igen, säger han.

De senaste åren har svenska och internationella regissörer bjudits in för att regissera Opera på Skärets uppsättningar. Men nu är det alltså åter dags för Alexander Niclasson att ta sig an den uppgiften, efter Puccinis La Bohème och Kappan, Verdis La Traviata, Rossinis Barberaren i Sevilla och den svenska Kronofogdarne och Slåtterölet.

– Turandot är en så otroligt spännande opera att regissera. Den är både högdramatisk och känslosam och pendlar mellan olika stämningslägen så att åskådaren aldrig förblir oberörd. Och så innehåller den ju Puccinis oerhört vackra och uttrycksfulla musik och ovanligt mycket mäktig körsång, säger Alexander Niclasson.

Solisterna som engagerades för att sjunga Turandot förra året valdes ut efter flera dagars audition med över 200 sångare från hela världen. Rollerna i Turandot kräver stora röstresurser, såväl när det gäller uthållighet som teknik. Det gäller speciellt de två huvudrollerna, Turandot och Calaf, som hör till de mest krävande för tenorer och sopraner att bemästra.

I Opera på Skärets Turandot delas rollen som Calaf av Richard Bauer från Brasilien och norske Kjetil Støa och Turandot sjungs av polska Wioletta Chodowicz och Trine Møller från Danmark.

– Alla fyra är helt magnifika sångare som kommer att slå knock på publiken i sommar. Men det gäller inte bara dem, också våra övriga sångare är av yppersta toppklass, säger Alexander Niclasson.

 


Alexander Niclasson, konstnärlig ledare, tillsammans med två av huvudrollsinnehavarna i Opera på Skärets Turandot – Wioletta Chodowicz och Richard Bauer.
Foto: Andreas Hylthén.

ops19Admin