Fotovernissage om Skogsrået på Opera på Skäret

Agneta Ekman Wingates fotoutställning Tall-Maja har vernissage på Opera på Skäret, lördag 27 juli kl 14.30. Fotografierna gjordes ursprungligen för fotoboken Tall-Maja som gavs ut för 45 år sedan, 1967, med text av Bengt af Klintberg. I maj gavs boken ut på nytt.

Tall-Maja handlar om skogsrået – den fria kvinnan i skogen och ett kärleksförhållande mellan henne och en man. Det är bilder av drömmar och syner och en skogspoesi som rymmer både skrämsel och extatisk lycka.

Bilderna tog Agneta Ekman Wingate när hon var 22 år men Tall-Maja ställdes för första gången ut i sin helhet maj i år, på Gerlesborgsskolan. Ställbergs Gruva visar nu stolt utställningen på Operan på Skäret.

– Det blir en skärningspunkt mellan en miljö där människor går på opera och en bildberättelse om ett skogsrå, och jag hoppas att detta kan ytterligare berika besöket för dem som är här för att se på operan, säger Agneta Ekman Wingate.

Tall-Maja anses idag vara en klassiker och en föregångare till den konstnärliga fotografin som har utvecklats de senaste decennierna. Det är analogt fotografi i sitt esse och visas både som originalbilder och nyprintade versioner.

ops19Admin