Gjorde succé som Suzuki – nu sjunger Siv Oda in julen

Siv Oda Hagerupsen, mezzosopran från Norge, drömde redan som sexåring om att bli operasångerska efter att ha sett Madama Butterfly på TV. Hon har studerat vid musikkonservatoriet i Nordnorge och Konsthögskolan i Oslo. 1999 debuterade hon på Den Norske Opera i rollen som den tredje damen i Trollflöjten. Vid samma operahus har hon bland annat spelat Mercedes i Carmen, Nicklausse/Musan/Rösten i Hoffmans Äventyr samt Marcellina och Cherubino i Figaros Bröllop. Förutom på Den Norske Opera har hon varit solist vid alla regionsoperor runt om i Norge.

Siv Oda, MB 2017I somras gjorde Siv Oda rollen som Suzuki i Opera på Skärets uppsättning av Madama Butterfly. Hon fick varm kritik av bland annat den internationella operabloggen Seen and Heard International, som ansåg att hennes karaktär var den mest fascinerande och mångfacetterade i produktionen.

Nu kommer hon tillbaka till Skäret för att sjunga på julkonserterna 9 och 10 december. Siv Oda säger att hon känner sig hemma i Kopparberg efter att ha sjungit i sommarens produktion. Att tidigare kollegan Tor Lind, baryton, också återvänder ser hon på med glädje.
– Att få vara med och skapa opera på en professionell nivå tillsammans med duktiga och trevliga kollegor, omgiven av en fridfull och vacker natur, var en riktig höjdare, säger hon.

På julkonserterna är det givetvis julmusik som står i fokus. Siv Oda tycker om att sjunga allt från lugna och religiösa folktoner till stora, mäktiga musikverk. En av hennes självklara favoriter är O Helga Natt, framför allt när den har framförts av Jussi Björling. Hon tycker att det bästa med julmusiken är att få bringa ljus och värme till årets mörkaste tid.
– Jag vet att många människor stressar fruktansvärt inför julen, men det har jag aldrig gjort. Jag tänker på advent och jul som en lugn och fridfull tid, en tid för mys och eftertanke, säger hon.

Se ett smakprov av Siv Oda Hagerupsen där hon sjunger ur Kálmáns Csardasfurstinnan i operapuben den gångna sommaren. Pianist är Bengt-Åke Lundin, som också medverkar vid julkonserterna.

 

Biljetter till julkonserten bokas här.

ops19Admin