Hallå Sven Östberg, scenograf för Barberaren i Sevilla, hur går det?

Hallå Sven Östberg, scenograf för Barberaren i Sevilla, hur går det?
En långtradare har lastat av hela scenografin vid Opera på Skäret. Den byggs upp och ska stå klar på i kväll och på måndag kommer jag dit för att börja måla.

Vad är det vi får se?
Det är Doktor Bartolos villa på Plaza del Patio di Banderas. Allt utspelar sig här, på insidan på olika våningar och utanför, på torget, dit Rosinas snutfagra friare kommer med förhoppning om att få både flickan och hemgiften.

Hur är det att göra scenografin för just Opera på Skäret?
Det är speciellt. Ett enda stort scengolv utan permanenta tekniska lösningar kräver kreativitet och eftertanke. Det går inte att sväva ut i någon slags musikalscenografi utan alla miljöer måste sammanflätas i en och samma form. Men det är en utmaning som passar mig.

Att Barberaren av Sevilla är en komedi, har det någon betydelse för scenografin?
Hittills har vi mest spelat tragedier och då strävar man ofta efter ett förenklat formspråk. Komedier å andra sidan brukar bli detalj- och färgrika, man ser direkt att det ska bli roligt. Det kan bli för mycket, en rolig text och en rolig scenografi tar ut varandra. Jag låter istället scenografin bygga på det lite stramare tragedikonceptet, det komiska får finnas i texten.

ops19Admin