Högklassig internationell ensemble i Maskeradbalen

Här är de – sångarna som ska göra Maskeradbalen till sommarens stora operahändelse. De kommer från många olika länder för att Opera på Skärets återstart ska bli en riktig sångarfest.

– Vi har lyckats engagera en ensemble av högsta internationella klass. Några är bekanta för vår publik, medan de flesta andra gör sin Sverigedebut. En blandning av etablerade stjärnor och unga talanger, precis som vi vill ha det, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Richard Bauer, Valdis Jansons och Giulia Bolcato har tidigare gjort bejublade framträdanden på Opera på Skäret, men aldrig tillsammans.

• Richard Bauer gjorde huvudrollen i Otello 2014 och belönades av en recensent med omdömet ”på samma nivå som Plácido Domingo”.

• Valdis Jansons, vars karriär fört honom till operahus över hela världen, debuterade på Opera på Skäret i La Traviata 2015 och återkom 2018 i Don Carlo, två publik- och kritikerrosade uppsättningar.

• Giulia Bolcato gjorde Nattens drottning 2019 så bra att hon direkt gick vidare till Kungliga Operan i Stockholm för att sjunga samma roll.

Nu förenas de tre i Maskeradbalen, tenoren Bauer som Gustav III, barytonen Jansons som Anckarström och sopranen Bolcato som pagen Oscar.

Precis som vanligt alternerar två sångarlag i de största rollerna, och sjunger sex föreställningar var.

Som Gustav III ser vi också den italienske tenoren Paolo Lardizzone som det senaste decenniet etablerat sig på den internationella scenen och i Tjeckien fått omdömet ”en ung José Carreras”.

Giulia Bolcato delar på uppgiften som Oscar med Isidora Moles, en mångsidig sångerska med medborgarskap i både födelselandet Serbien och Bulgarien.

Till den dramatiska rollen som Amelia har Opera på Skäret lyckats engagera sångare med häpnadsväckande röstresurser, dels den väletablerade ukrainska sopranen Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk och dels det unga norska stjärnskottet Hedvig Haugerud.

Som Madame Arvidsson kommer publiken att få se och höra ytterligare en ung norsk sångare, mezzosopranen Siv Misund, som kommer att dela på rollen med en ännu inte kontrakterad sångare.

Zaza Gagua, georgisk bas med många framträdanden i de nordiska länderna bakom sig, gör Greve Horn och de två unga, mycket talangfulla, svenska basarna Albin Ahl och Marcus Bartoletti gör rollerna som Greve Ribbing och Christian.

Bilden ovan: Alexander Niclasson, konstnärlig ledare och Hedvig Haugerud, som gör rollen som Amelia i Maskeradbalen.

Valdis Jansons, Giulia Bolcato och Richard Bauer, tre sångare i årets emsemble som tidigare gjort bejublade framträdanden på Opera på Skäret.

Jens Frejrud