Insamling gav 116 000 kronor till krigsdrabbad skola i Ukraina
Glada lärare visar upp nya datorer som köpts in med hjälp av de pengar som samlades in bland Opera på Skärets publik. I randigt, Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk, som utbildats på skolan och agerat mellanhand vid överlämnandet av pengarna.

Tack, alla bidragsgivare! Opera på Skärets insamling gav 116 000 kronor till en krigsdrabbad kulturskola i Ukraina.

Med de insamlade pengarnas hjälp har skolan nu kunnat starta om sin verksamhet på distans, med lärare och elever spridda över Ukraina och många andra länder.

En som gläds speciellt åt insatsen är Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk, som sjöng i Maskeradbalen i somras.

Skolan skadades av brand efter det ryska anfallet på Severodonetsk.

–  Jag vill rikta ett personligt tack till alla som bidragit med pengar. Det här bidraget från Opera på Skäret och publiken är mycket, mycket betydelsefullt för skolans fortlevnad, säger Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk.

De pengar som Opera på Skäret samlat in har använts för inköp av elpianon, bärbara datorer och läsplattor.

Severodonetsk Vocational College of Culture and Arts i Severodonetsk har i 55 år bedrivit bland annat musikutbildning, och en av alla de som fått sin sångskolning där är Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk. Kseniya var i rollen som Amelia en av alla medverkande som gjorde den gångna sommarens uppsättning av Maskeradbalen till en stor upplevelse.

När skolan tidigare i år utsattes för beskjutning tvingades lärare och elever fly och lämna allt bakom sig – musikinstrument, datorer, läroböcker och studiematerial.

– Severodonetsk är fortfarande ockuperad av de ryska styrkorna. Vår skola är skadad, och delar av byggnaden har brunnit, berättar rektor Natalia Pasichnyk via e-post från Ukraina.

Men varken skolledning, personal eller elever ger upp. Skolan har tillfälligt sin bas i staden Kolomiya i regionen Ivano-Frankivsk, och därifrån bedrivs utbildningen i digital form. Elever och skolpersonal är spridda över Ukraina, Polen, Tyskland, Schweiz och Slovenien. Och man har redan en plan för hur skolan ska återuppbyggas den dag kriget är slut.

Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk har efter en period i Litauen nu kommit tillbaka till Ukraina. Den tidigare eleven, numera sopranen på operan i Kiev, har varit länken mellan Opera på Skäret och skolan och var den som överlämnade de insamlade pengarna.

– Vi är väldigt tacksamma för er hjälp. Tack vare er kan våra lärare och elever se framtiden an med ett visst hopp. Vi hoppas att kriget snart tar slut så att vi kan återvända till vår hemstad och vår älskade skola för att fortsätta utveckla vårt lands kultur, säger Natalia Pasichnyk.

Parallellt med Opera på Skärets stöd har skolan också fått stöd av italienska musiker som bjudit in lärare och elever att ge konserter i Italien och därigenom tjäna in mer pengar till skolan. Och man har också erhållit stora rabatter från Yamaha i samband med inköp av elpianon, berättar Natalia Pasichnyk.

Initiativet till insamlingen togs av tre av Opera på Skärets stödjande supportrar, Carl Wahren, Carl Kempe och Mats Ödman, vilka gjorde en privat donation till skolan och en till Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk, till stöd vid hennes återkomst till sin krigsdrabbade hemstad Kiev.

Opera på Skärets vänner och Stiftelsen Kulturcentrum Ljusnarsberg – Opera på Skärets huvudman – skänkte också pengar. Resten samlades in bland Opera på Skärets besökare.

Vill du se hur skolan såg ut före och efter det ryska anfallet – se deras egen film på Youtube.

Jens Frejrud