Intervju med Alejandro Roy

Alejandro Roy är en synnerligen välmeriterad spanks tenor med många Verdiroller på repertoaren. Han har sjungit rollen Don Carlo flera gånger tidigare i flera olika länder men han säger att hans tolkning av den här på Opera på Skäret är den bästa han någonsin gjort. Läs hela intervjun med Alejandro som spelar Don Carlo i Verdis Don Carlo här nedan.

Hur känns det att vara här på Opera på Skäret?
Jag blev kär i det här stället direkt när jag kom hit. Inte bara naturen är fantastisk men jag träffade människor som älskar opera. Och inte bara opera utan allt som har med sång att göra, lika mycket som jag gör.

Vad tycker du om Sverige?
Jag tycker det är ett fantastiskt land, så otroligt vackert landskap. Alla människor är så snälla här och jag har känt mig hemma här sen dag ett.

Hur har repetitionerna gått inför årets föreställningar?
Vi har jobbat väldigt hårt i väldigt varmt väder haha. Men med hjälp av den konstnärliga ledningen så som William och Michael så har det gått väldigt bra. De är ett väldigt bra team. Vi har verkligen utnyttjat varje sekund av varje dag, och det känns så kul då att resultatet är så här bra efter allt vårt arbete.

Är detta din första Don Carlo?
Nej, jag har redan sjungit den i Kroatien och i Portugal tidigare.

Är detta din favorit Don Carlo?
Ja! Utan tvekan! Jag känner att detta är den absolut bästa Don Carlo jag någonsin gjort.

Vad tycker du om din rollkaraktär?
Jag älskar den, det är antagligen en av de mest komplexa roller Verdi någonsin skrivit för en tenor. Det finns så mycket man kan ta fram i den, så många lager, så många känslor att leka med.

Hur tolkar du din karaktär?
Som en skådespelare så försöker jag hitta våra gemensamma nämnare med karaktären. Jag är inte alls som han, lite galen haha, och jag har aldrig förlorat min stora kärlek. Men jag försöker sätta mig in i hur det skulle kännas om det hände. Som tenor och sångare försöker jag sedan förmedla detta till publiken med min röst.

Hur beskriver du den här operan?
Oj, det är verkligen en svår fråga då detta verkligen är en av mina favoriter. Det finns så mycket att säga så hur ska man kunna förklara allt man vill förmedla. Jag tycker det är en av de bästa ur Verdis repertoar. Du kan hitta så många fantastiska inslag i den, kraftiga inslag. Ebolis aria, hennes desperata känsla. Rodrigos och Elisabettas arior, helt underbara. Vad ska man välja som är det bästa? Hela operan är fantastisk och ett måste att se.  Att Verdi kan beskriva döden med sin musik på detta sätt är verkligen ett mästerverk.

Ni är halvvägs genom föreställningarna och ni har fått fantastisk kritik. Hur känns det?
Det känns otroligt kul, såklart. Jättekul att höra. Men roligast är att höra vad vår publik säger efter föreställningarna för vi har verkligen fått positiva reaktioner.

Vi avslutar vår intervju med att fråga Alejandro vad betyder opera för honom och han svarar att
”Opera betyder allt för mig. Det är luften jag andas! Det betyder absolut mest för mig, efter min fru och mina döttrar såklart” säger han och ler.
Vi tackar Alejandro för att han tog sig tid att svara på våra frågor. Om du vill se Alejandro göra sitt livs bästa Don Carlo köper du biljetter här.

OPS_doncarlo_1

ops19Admin

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.