Intervju med Ingegjerd Bagøien Moe

Ingegjerd Bagøien Moe är en norsk lyrisk sopran och hon spelar Elisabetta i årets föreställning av Don Carlo. Kritiker har beskrivit hennes röst som” härlig klang på höjden och verkar ha stämband av stål”. Vi fick en liten pratstund med henne innan föreställningen.

Hur känns det inför ikväll?
Det känns väldigt bra, jag glädjer mig alltid innan alla föreställningar. Jag ser fram emot att komma ut på scen!

Vad tycker du om Opera på Skäret?
Jag tycker att Opera på Skäret är en fantastisk plats. Jag har blivit väldigt förtjust i denna plats, det är en fantastisk naturupplevelse och det är ett väldigt professionellt team som alltid sätter upp fantastiska föreställningar, det är bra kollegor och hög kvalité.

Hur har förberedelserna gått inför årets föreställningar?
Det har varit otroligt spännande och utvecklande, ja en helt fantastisk resa kan jag bara säga!

Hur har den konstnärliga ledningen varit?
Jag är otroligt nöjd med ledningen, de har varit väldigt proffsiga, men också trevliga och lättsamma. Det är fint att vara med i ett sånt team och det märks på föreställningen.

Är detta din första Elisabetta?
Ja exakt. Det är min första Elisabetta men också min första Verdiroll, min debut i Sverige och min debut på Opera på Skäret. Så det är 4 debuter i ett!

Vad tycker du om din karaktär?
Jag älskar verkligen min karaktär, hon har så många lager, en komplex person vilket gör att det blir en väldigt spännande roll att spela.

Hur tolkar du din rollkaraktär?
Elisabetta är en drottning från 1500talet och det är ett helt annat sätt att leva på men det är mänskliga känslor vi pratar om här och jag kan därför hitta saker att relatera till för min rolltolkning. Jag hoppas självklart att jag aldrig behöver gifta mig med någon jag inte älskar men jag kan förstå känslan och hur det måste varit för henne och det försöker jag förmedla på scen.

Hur skulle du beskriva Don Carlo och Elisabettas kärlek?
Jag skulle beskriva den som otroligt stark, och otroligt ren. Det är också en omöjlig kärlek… Det är nog det Elisabetta refererar till i den första duetten med Don Carlo, att det enda sättet de kan vara tillsammans på är i himlen. Det kan aldrig bli dem innan Don Carlos far finns kvar.

Vad tycker du om scenografin?
Den är helt fantastisk. Sven har gjort ett otroligt fint jobb, den är väldigt tidstypisk och ”grand”. Och det är ju just vad Don Carlo är. En väldigt ”Grand” opera.

Vad betyder opera för dig?
Opera betyder otroligt mycket för mig. Min far är operasångare och även min farmor i himlen var operasångerska så jag har det verkligen i morsmjölken kan man säga. Jag brukade sitta och sjunga arior hemma när jag var liten så det är verkligen hela mitt liv.

Vad vill du att publiken ska ta med sig efter föreställningen?
Jag vill att de ska ta med sig starka intryck från den här starka operan. Att de ska kunna sätta sig in i operan när de hör den vackra musiken och att det lever kvar.

Vi tackar Ingegjerd för att hon tog sig tid till att svara på  våra frågor och önskar henne och alla andra av våra sångare och musiker stort lycka till i alla framtida föreställningar.

Vill du se Ingegjerd sjunga? Än finns några biljetter kvar till våra föreställningar. Du hittar dem här.

OPS_doncarlo_3

ops19Admin

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.