Intervju med Matteo Jin

Matteo Jin, baryton från Sydkorea, sökte sig tidigt till Italien för att vidareutbilda sig inom den lyriska sångkonsten. Efter studier vid Conservatorio di Musica Giuseppe Verdi i Milano har han sjungit på en rad italienska operahus. Han har gjort roller som Rodrigo i Don Carlo, Figaro i Barberaren i Sevilla, Sharpless i Madama Butterfly och Dulcamara i Kärleksdrycken. De senaste åren har han haft stora framgångar med titelrollen i Rigoletto. Förra året medverkande han i en uppsättning på operan i ryska Magnitogorsk och  innevarande säsong sjunger han rollen på Teatro Grande i Brescia. Hos oss har han under denna sommar spelat Rodrigo i Don Carlo.

Du kommer nu senast från Italien, välkommen hit!
Tack, ja exakt, jag bor i Italien annars och jag kom för produktionen av Don Carlo för den här sommaren. Det känns väldigt kul att vara här just för deras 15 årsjubileum Det är min första riktigt stora produktion så allt har känts väldigt kul!

Vad tycker du om Kopparberg?
Från första stund har jag verkligen känt mig som hemma här, det liknar den staden där jag växte upp i Korea med bergen och sjöarna. Men jag älskar Sverige, det är väldigt kul att vara här!

Hur känns det att arbeta här på Skäret?
Det är faktiskt min första stora roll här i Europa och jag har träffat så otroligt många duktiga medarbetare här. Det har varit fantastiskt att repetera med dem och jag har lärt mig så mycket genom att sjunga med dem.

Hur har du förberett dig för den här rollen?
Alla vi i produktionen har arbetat hårt med detta och övat många timmar, så jag hoppas att publiken känner det och verkligen kan njuta av föreställningen!

Vad vill du förmedla till publiken?
För den här produktionen och alla andra är det viktigt för mig att känna att jag blir ett med publiken, att kunna förmedla operan så de kommer in i historien och musiken.

Du har tidigare gjort rollen som Rodrigo, vad tycker du om den?
Det är en ung roll, en patriotisk, passionerad och ärlig roll. Jag känner att jag kan relatera till honom på många vis. När jag studerade in den här rollen tänker jag mycket på mitt eget hemland och kärleken till det. Där jag växte upp i Korea kämpade många för frihet, det finns till och med ett Frihetsmuseum där och jag kan därför sätta mig in i rollen.

Och visst märker publiken av att Matteo kan relatera till denna roll Karin Helander skriver för Svenska Dagbladet att ” En romantisk hjälte av annan kaliber är Rodrigo di Posa, där passionen flammar i frihetslidelse för Flandern; Matteo Jin, baryton från Sydkorea, gör en ungdomligt idealistisk Posa”.

_FAH9426

ops19Admin

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.