Intervju med Pavlo Balakin

Vi fick oss en pratstund med Pavlo Balakin precis innan näst sista föreställningen. Pavlo Balakin, bas från Ukraina, är en av de mest framträdande ukrainska operasångarna i sin generation. De senaste åren har han etablerat sig på den italienska operascenen med titelrollen i Attila på Teatro Massimo i Palermo, Doktor Grenvil i La Traviata på operan i Florens, och Hermann i Tannhäusser på Teatro La Fenice. Han har också utmärkt sig som Ramis i Aida på Estlands nationalopera och med Dulcamara i Kärleksdrycken på Den juste opera i Danmark. Pavlo Baldakin är också en eftertraktad konsertsångare med bland annat Bach på repertoaren.

Hur har sommaren varit?
Jag har blivit kär i naturen här. Jag är här med min familj, vi har rest runt mycket med bil och sett bergen, naturen och alla sjöar. Varje dag har vi haft strålande sol så vi har kunnat bada mycket och haft en helt fantastisk sommar tillsammans.

Vad tycker du om Opera på Skäret?
Det är en fantastisk plats att sjunga på, med otroligt bra akustik. Det har varit en väldigt varm publik, jag vill tacka alla som kommit hit och tittat och varit med och producerat. Det har varit oförglömlig upplevelse, jag kommer med största sannolikhet sjunga fler Don Carlo i framtiden men denna kommer alltid vara speciell då det var första gången i denna opera för mig.

Hur har den konstnärliga ledningen gått?
Vi hade en månads repetition. Det är väldigt viktigt när man har två uppsättningar med mycket övning. Michael Balke och William Relton har hjälpt oss att förstå och tolka den här operan, vi har haft mycket tid och njutit av detta hela tiden. Vi har solister från 11 olika länder vilket är otroligt kul, det är en fantastisk plats och allting har gått jättebra.

Ni har fått fantastisk kritik, hur känns det?
Det känns självklart otroligt kul. Jag har läst tidningarna efter föreställningarna och det är ju väldigt trevlig läsning. Så tusen tack till alla som kommit, till publiken, det gör allt.

Är detta din första Don Carlo?
Ja exakt, det är min första Don Carlo opera. Jag sjunger två roller, munken och Storinkvisitorn och för en bas är detta en drömopera. Det finns många bra basroller i den här operan och jag hoppas kunna sjunga fler roller i denna opera i framtiden, det är en väldigt viktig opera för baser.

Vad tycker du om dina roller?
I den här historien ligger all makt hos kyrkan och inte hos kungen. Kungen är rädd för inkvisitorn men också den enda som kan ta en debatt med honom, även om inkvisitorn alltid kommer ha sista ordet.

Vad betyder opera för dig?
Opera är mitt liv. Jag kan inte säga att vara operasångare är mitt yrke, det är mitt liv. Under mina 20 år som operasångare har jag bara gillat det mer och mer.

Vad har du för planer för hösten?
Efter den här fantastiska sommaren kommer jag åka tillbaka till Estland och min hemmateater där jag har lite konserter och sen kommer jag förbereda mig inför en viktig konsert i Odense, Danmark där jag sjunger med Christoph Eschenbach.

Skulle du vilja komma tillbaka hit och sjunga?
Ja självklart, det har varit en så fantastisk upplevelse. Om jag skulle ha äran att bli inbjuden hit igen kommer jag gärna. Tack för en otrolig sommar!

Hur känner du inför de sista föreställningarna?
Ja vi har bara två föreställningar kvar, idag och imorgon och jag skulle vilja säga till alla som inte ännu sett den. Den 26:e är sista chansen, kom och njut av föreställningen, det är en oförglömlig upplevelse.

Och en oförglömlig sommar har det varit. Vi har fått fantastiska recensioner, fantastiskt väder och inte minst fantastiska musiker. I helgen hade vi våra två sista föreställningar och vi vill tacka publik, musiker och alla som arbetat med den här operan för i år!

_FAH9676

ops19Admin

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.