Intervju med Siv Oda Hagerupsen

Vi fick chansen att ta pulsen på Siv Oda Hagerupsen som spelar Eboli i Opera på Skäret innan föreställningen den 11/8. Siv är för många ett kärt återseende på Skäret och förra året spelade hon Suzuki i Madama Butterfly.

Kritiker har beskrivit hennes som ”Utmärkt som den temperamentsfulla Eboli, från den fräckt lättsamma sången om slöjan till ångerexplosionen i arian ”O don fatale”, Svenska Dagbladet.

Hej Siv!
 Hur känns det inför ikväll?
– Det känns jättespännande och ingen kväll är den andra lik så man vet aldrig vad som händer så det är otroligt spännande men vi alla har en god känsla så vi ser fram emot ikväll!

Hur skiljer sig denna opera från Madama Butterfly som du var med i förra året?
– Oj de är ju två helt olika operor och de skiljer sig väldigt mycket, dels hur historien utspelar sig och det musikaliska. Allting är ju mycket större i år, det är mycket fler roller i den här operan jämfört med operan. Men det är mycket bra kvalité även i år så på det sättet är de ju lika!

Vad är det som är speciellt med Opera på Skäret?
– Åh allting är speciellt med Skäret… Att ha ett operahus i den här naturen det är ju helt otroligt. Sen är det så mycket härliga folk här. Alla i ledningen och alla i produktionen är ju verkligen jättehärliga människor och sen är ju alltid kvalitén på det musikaliska väldigt hög här vilket är väldigt kul och vara en del av.

Hur har uppladdningen gått inför årets föreställningar?
– Det har gått bra men det har varit jättevarmt haha, jag tror det är en av de varmaste somrarna de haft här. Så med tre lager kostymer så blir de lite varmt men allting har gått härligt, det är ett bra gäng så det har gått som man hoppats. Jag vet att regissören är jättenöjd, vi satte mycket tidigt och det är ju alltid kul!

Hur har den konstnärliga ledningen fungerat i år?
– Fantastiskt! Som den var förra året också, både William Relton som är regissör och Michael Balke som är dirigent är ju helt otroligt bra. Jag har sagt det till dem så många gånger ”ni är ett dream-team”!

Är det här din första Eboli?
– Ja det är det. Jag har drömt om den här rollen i 10 år så det är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse och det är väldigt kul att jag får göra den för första gången på just Skäret.

Vad tycker du om din rollkaraktär?
– Oj hon är en mycket komplex roll. En stark kvinna… Och på den tiden var man tvungen att vara jättestark för att kunna synas i det mansdominerande samhället. Hon är ganska elak i början men sen blir hon snäll på slutet.

Hur tolkar du Eboli?
– Ja min tolkning är ju att hon är ganska otrevlig i början. Men så går hon igenom en ganska stor psykologisk förändring. Hon förstår att hon gjort saker som kan få förödande konsekvenser av det hon gjort. Don Carlo kan ju dö på grund av henne och då förstår hon att detta fungerar inte längre. Hon inser att Drottningen som hon varit elak mot egentligen är en väldigt fin person och då blir Eboli en helt annan person, sympatisk och snäll. Hon hinner göra en del gott på grund av detta innan operan är slut. Det är anledningen till att jag älskar att göra henne, den stora förändringen från början till slutet.

Hur skulle du beskriva operan?
– Det är en fantastisk opera för mycket som händer i operan skedde också i verkligheten i Spanska Hovet på 1500talet. Och jag vill bara säga till dem som älskar stora episka filmer så som The Tudors, Elizabeth the first… Här är det verkligen action, kärlek och intriger. Allting som man kan begära!

Vad betyder opera för dig?
– Åh det betyder otroligt mycket. Jag var 6 år när jag såg min första opera vilken var just Madama Butterfly och då började jag drömma om det här. Det är kombinationen av fantastisk musik, drama och otroliga kostymer som går rakt in i hjärtat på mig och många andra.

Vi tackar Siv för att hon tog sig tid till att svara på våra frågor så vi fick lära känna henne lite bättre!

Vill ni höra Siv och alla de andra solisterna i den kritikerrosade föreställningen av Don Carlo så det fortfarande några biljetter kvar. Köp dina biljetter HÄR!

ops19Admin

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.