Invigning av Kammarscenen

Lördag den 14 april invigdes Kammarscenen, Opera på Skärets nya scen för åretruntburk, med en festkonsert inför 160 specialinbjudna gäster.

Landshövdingen i Örebro län, Rose-Marie Frebran, invigningstalade och en ensemble med sopranen Matilda Paulsson i spetsen sjöng verk av bland andra Mozart, Verdi, Donizetti och Bizet. – Det här är det första steget i vår satsning på att bedriva verksamhet året runt och är därför en viktig satsning för kulturlivet i hela Örebro län, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare för Opera på Skäret.

Rose-Marie Frebran konstaterade i sitt invigningstal att Opera på Skärets nya scen behövs och är efterlängtad, eftersom den ger utrymme för mer musik och fler kulturupplevelser i regionen.
– Det är ett fantastiskt nöje för mig att inviga Kammarscenen, som gynnar Opera på Skäret, hela regionen, publiken och kulturskaparna, sade Rose-Marie Frebran, landshövding och ordförande i Operarådet för en samverkansopra i Örebro län.

Efter inledande mingel bjöds de inbjudna gästerna på en sprakande konsert med bejublade insatser av sångare och orkester. Stjärnsopranen Matilda Paulsson, som förra sommaren gjorde succé som i Opera på Skärets uppsättning av Carmen, sjöng bland annat Habanera ur Carmen. Kalle Leander, tenor och Richard Laby, baryton, sjöng bland annat duett ur Verdis Don Carlos. Katarina Andréasson, violin, Bengt Olerås, horn och Mats Jansson, piano, ackompanjerade sångarna och framförde Brahms Trio i Ess-dur, opus 40.
Opera på Skäret har sedan 2004 genomfört operafestivaler sommartid på scener som är inrymda i ouppvärmda byggnader på det före detta sågverket i Skäret utanför Kopparberg. Den enda vinterföreställning som hittills genomförts var barnuppsättningen Trollflöjten – en vintersaga som spelades år 2009 för över tusen mellanstadiebarn från trakten i det tillfälligt uppvärmda operacaféet.

Nu har Opera på Skäret med stöd av Boverket och Sparbanksstiftelsen Bergslagen investerat två miljoner kronor i en helt ny uppvärmd scen i stenhuset som hittills använts till kontor, utställningshall, artistloger och lager. Inom ramen för projektet Samverkansopera i Örebro län, där även Länsmusiken och Länsteatern deltar, ingår att Opera på Skäret ska kunna erbjuda föreställningar för barn och ungdom året runt. Den möjligheten finns tack vare den nya scenen nu.

– Uppsättningen av Trollflöjten, som sågs av över 1 000 elever från den norra länsdelen, var oerhört uppskattad. Det känns fint att veta att vi nu har förutsättningar att introducera opera till ännu fler barn och ungdomar runtom i länet, säger Sten Niclasson.

Lokalen rymmer en publik på 200 personer. Den nya lokalen har flyttbara stolar och kan också användas till konferenser och andra evenemang samt som repetitionslokal under sommarfestivalen, vilket skapar bättre förutsättningar för såväl artister som musiker.

 

ops19Admin