Virtuos instrumentalmusik och skönsång på två julkonserter

En flöjtmästare och en pianovirtuos tillsammans med två högklassiga operasångare – det är kvartetten som bjuder på årets julmusik på Opera på Skäret. Efter förra årets konsertsuccé blir det i år två konserter på Kammarscenen – den 5 och den 6 december. Konserterna bjuder på såväl traditionella julsånger som instrumentala stycken av blandad karaktär – med garanterade inslag av Bach.

Henriikka Gröndahl, sopran, Alexander Niclasson, tenor, Katarina Widell, flöjt och Bengt-Åke Lundin, piano är kvartetten som står för årets julunderhållning på Opera på Skäret. För Katarina Widell blir det debut på Opera på Skäret. Bengt-Åke Lundin och Alexander Niclasson är välkända för Skäret-publiken och Henriikka Gröndahl har också medverkat på en konsert vid ett tidigare tillfälle.

Henriikka Gröndahl har sjungit operaroller såväl i Sverige som utomlands, bland annat i Edinburgh, London och Barcelona, och i mängder av konsertsammanhang i hela Europa. Till Skäret kommer hon efter att i höst ha sjungit i Mozarts Requiem på Folkoperan i Stockholm och Bachs Weinachtsoraturium i danska Ålborg och efter det väntar adventskonserter i Blå Hallen i Stockholms stadshus och Bachs Magnificat och Haydns Harmoniemesse på nyårskonserterna i Storkyrkan i Stockholm.

Blockflöjtisten Katarina Widell har beskrivits som “en blockflöjtens domptör” och ”blockflöjtens mästare”, vars repertoar spänner över tusen år av västerländsk musik. Hon har framträtt som solist tillsammans med bl a Helsingborgs Symfoniorkester, Västerås Sinfonietta och Det Norske Kammerorkester samt turnerat med olika kammarmusikensembler runtom i Europa, Japan och USA. Hon är också medlem i den internationella blockflöjtskvartetten Woodpeckers.

Alexander Niclasson är vid sidan av sin karriär som operaregissör verksam som sångare och har bland annat medverkat i La Traviata, Rigoletto och Tosca på Opera på Skäret, och sjungit operaroller på Vadstena-Akademien och Läckö slottsopera. Han har också vid ett flertal tillfällen sjungit evangelistpartiet i Johannespassionen av Bach och framträder ofta som romanssångare.

Bengt-Åke Lundin har, efter succédebuten 1989 med Kungliga Filharmonikerna i Tjajkovskijs Pianokonsert nr 1, en lång internationell karriär bakom sig. Han har spelat med alla stora svenska symfoniorkestrar och gett såväl orkesterkonserter som soloframträdanden i stora delar av Europa, USA, Egypten och Kina. Som hängiven kammarmusiker har Bengt-Åke Lundin framträtt med stora svenska sångare som Peter Mattei, Matilda Paulsson och Malena Ernman.

Konserterna ges lördag 5 december och söndag 6 december klockan 16 på Kammarscenen.

I samband med konserterna arrangeras en julmarknad med deltagande av lokala konsthantverkare.

Pris: 280 kronor.
En bokningsavgift på 20 kronor per biljett tillkommer vid köp via biljettkontoret – ingen bokningsavgift online.

Biljetter bokas här eller på telefon 0580-711 00 (måndag-fredag 09.00-12.00)

ops19Admin