Kritikerna hyllar Madama Butterfly

I helgen hade Opera på Skäret premiär av uppsättningen Madama Butterfly. Båda premiärerna sjöngs inför ett nästintill fullsatt operahus. Först ut den 29 juli var Elisabeth Teige, Aaron Cawley och Javier Franco. Med sig hade de också Alex Tsilogiannis, Siv Oda Hagerupsen, Tadas Girininkas och Tor Lind.
Den 30 juli var det en andra premiär, då med Sandra Janusaite i titelrollen, Cody Austin som Pinkerton och Anton Eriksson som Sharpless.

Elisabeth som spelar i titelrollen fick mycket beröm av Nerikes Allehanda för sin gestaltning, framför allt hennes sätt att lägga fram orden och få de med sig in i den musikaliska förtrollningen. Svenska Dagbladet håller med om att Elisabeth Teige gör en makalös prestation “Butterflys stora aria får i hennes tappning en karaktär av besvärjelse.” Även Seen and Heard International hyllar Elisabeth och tyckte att hon levererade med en vacker och stark stämma, fylld av uttryckfullhet.

 OPS_MB_CawleyAaron Cawley som spelar Pinkerton, den amerikanske sjöofficern fick även han lovord av både Nerikes Allehanda och Svenska Dagbladet för sin sånginsats. Den senare upplever hans tolkning som “[…] ett nyanserat porträtt av en svag men begriplig människa.”

Seen and Heard International lyfter fram operans fyra kurokos, japanska scenhänder, som ett magiskt inslag i Madama Butterfly. Sven Östbergs scenografi lyfts fram av både Nerikes Allehanda och Svenska Dagbladet, den senare anser att den japanska och avskalade estetiken går väl ihop med operahusets, det tidigare virkesmagasinet, råa träväggar. Leslie Swackhamer fick stort beröm för sitt arbete med att mana fram ett liv på scenen och visa på styrkan hos Butterfly. Svenska Dagbladet pratar även om hur Leslie fått fram samtliga karaktärer på scen; Siv Oda som Suzuki, Javier som Sharpless, Alex som Goro och Tor som Yamadori. Orkestern spelade övertygande under ledning av den dynamiske Marcello Mottadelli. Suzuki lyfts fram i Seen and Heard Internationals recension som den mest fascinerade karaktären med en mångfacetterad personlighet.

Sammanfattningsvis anser Nerikes Allehanda att “Opera på Skäret har blivit en väsentlig kulturinstitution i Sommarsverige” och Svenska Dagbladet listade Opera på Skäret som etta på deras lista över 5 kulturupplevelser under vecka 31.

 

Läs hela recensionen på Nerikes Allehandas hemsida (betallänk)

Läs hela recensionen på Svenska Dagbladets hemsida.

Läs hela recensionen på Seen and Heard Internationals hemsida (OBS! På engelska)

ops19Admin