Under tre dagar gjorde nästan 200 operasångare från hela världen en blixtvisit i Märsta utanför Stockholm. De kom för att sjunga till sig en roll i nästa sommars största operahändelse i Sverige – Maskeradbalen på Opera på Skäret.
– Det har genomgående varit mycket hög kvalitet på sångarinsatserna och några av de som provsjöng nu har definitivt stuckit ut. Jag vågar utlova att Maskeradbalen kommer att sjungas av solister i världsklass, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.
De kom från Sverige och Norge, England och Tyskland, Mexico och Iran och från ett trettiotal länder till. Alla kom de för att de vill spendera nästa sommar i Bergslagen och sjunga i operahuset som nått världsrykte bland sångare för sin speciella akustik. De sångare från USA och Ryssland som anmält sig, uteblev dock till följd av coronarestriktioner.
– Jag har hört mycket gott om Opera på Skäret, och det skulle vara fantastiskt att få sjunga där. Jag har gjort rollen som Gustav III ett flertal gånger i Storbritannien, men det skulle förstås vara speciellt att få tillfälle att sjunga den i Sverige. Maskeradbalen är ju den enda av de stora operaverken som har sin handling förlagd till Sverige, säger den indiske tenoren Anando Mukerjee.
Tio minuter hade han på sig och med ariorna ”Ma se me forza perderti” och ”Di tu se fedele” hoppas han ha övertygat juryn om att just han ska ha rollen som den svenske regenten. Men konkurrensen är hård – Mukerjee tävlar med ytterligare ett tjugotal sångare om den här rollen. Och bara två blir utvalda. Två sångare behövs till var och en av de fem största rollerna, och till övriga roller engageras en sångare per roll.
Ett flertal norska sångare har sjungit på Opera på Skäret genom åren, som Elisabeth Teige, Ingegerd Bagøien Moe, Siv-Oda Hagerupsen och Ole Jörgen Kristiansen. En av de som gärna skulle fortsätta den traditionen är den unga sopranen Sara Aasen som provsjöng för rollen som Amelia.
– Det skulle vara fantastiskt att få en roll i Maskeradbalen, och få möjlighet att sjunga på Opera på Skäret, där så många norska sångare haft stor framgång, säger Sara Aasen.
Till sin hjälp i det krävande urvalsarbetet hade Alexander Niclasson Opera på Skärets grundare Sten Niclasson, liksom kompositören och ackompanjatören Bengt-Åke Lundin, mångårig medarbetare på Opera på Skäret. Från förmiddag till sen kväll lyssnade de i tre dagar till flera sångare i timmen i jakten på de allra mest lämpade rösterna.
– När vi bjuder in till audition blir det ändå väldigt många röster att lyssna på. Den här gången hade nästan 500 sångare anmält sig. Intresset bland operasångare världen över för att sjunga på Opera på Skäret ser ut att vara lika stort som före pandemin, vilket glädjer oss ofantligt, säger Alexander Niclasson.