Norskt stjärnskott gör operadebut som Amelia

Hedvig Haugerud sjöng en aria ur Maskeradbalen på det traditionella pressmötet i Örebro (ovan). Lyssna till hennes sång nedan.

Direkt från Operaakademiet i Köpenhamn till en huvudroll på Opera på Skäret – hur känns det, Hedvig Haugerud?
– Det är en fantastisk möjlighet för mig. Jag har hört mycket gott av andra sångare om arbetat där, och att det kan leda till fler goda möjligheter. Jag ser enormt mycket fram emot att sjunga rollen som Amelia.

Ingen annan i den norska sopranen Hedvig Haugeruds familj är sångare, så det är inte familjen som gett henne gåvan. Själv uttrycker hon det ändå som att det från början verkade helt självklart att hon skulle sjunga.

– Sången kom till mig helt naturligt när jag var liten, och jag började sjunga opera redan i elva-tolvårsåldern. För mig är det lika naturligt att sjunga som att prata, och det är som att ljuden kommer till mig helt intuitivt, säger hon.

När Hedvig kom till Opera på Skärets audition i Märsta i november och sjöng den vemodiga arian ”Ecco l´orrido campo” slog hon total knock på juryn. I hård konkurrens med sångare från hela Europa fick hon rollen som den tungsinta Amelia, som kung Gustav III är hemligt förälskad i. En roll som blir hennes första stora framträdande på operascenen efter fyra års studier på Operaakademiet i Köpenhamn.

– Att gå på audition är tufft, och man har stor konkurrens. Det var min agent som tyckte jag skulle söka till Opera på Skäret förra året när jag precis blivit klar med min utbildning, och det är jag väldigt glad för idag.

På det traditionella pressmötet på slottet i Örebro, inför sommarens uppsättning av Verdis Maskeradbalen, sjöng hon samma aria, ”Ecco l´orrido campo”,  inför den församlade presskåren och landshövding Maria Larsson.

– Jag är väldigt glad över att min första stora roll blir just Amelia, som befinner sig i en djup kärlekskris. Hon är en person med stor lojalitet mot familjen och framför allt mot sina barn, vilket inte är ett alltför vanligt inslag i operalitteraturen. Men hon är framför allt en viljestark kvinna med en otroligt imponerande moralisk höjd, säger Hedvig Haugerud.

Tiden fram till i sommar när repetitionerna inför Maskeradbalen startar ägnar Hedvig åt att förbereda sig för rollen som Amelia. Och hon går på auditions och sångtävlingar för att visa upp sig i den stora, internationella operavärlden, där hon är fast besluten att etablera sig så snart som möjligt.

För två år sedan fick hon Bayreuths Wagner-stipendium, i sommar debuterar hon i en tung Verdi-roll, och i höst kommer hon att sjunga i en liten roll i Electra av Richard Strauss på operan i Oslo. Tre händelser som pekar ut hennes framtida riktning i karriären.

– Jag tänker att min röst på sikt kan växa och fungera i verk av Wagner och Strauss, som till exempel Sieglinde i Valkyrian, men jag ser också fram emot att göra breda Verdiroller som Leonor i Trubaduren eller Tosca.

Jens Frejrud