Hundra solister från tjugo länder provsjöng för rollerna i Madama Butterfly

Nu höjs temperaturen inför sommarens stora operabegivenhet – Madama Butterfly på Opera på Skäret.

I dagarna har ett hundratal sångare från ett tjugotal länder provsjungit för rollerna i Puccinis mästerverk.

– Vi ser att det finns ett stort intresse i operavärlden att medverka på Opera på Skäret. Det glädjer oss oerhört eftersom det är en förutsättning för att vi ska kunna bjuda på opera i absolut toppklass, säger Alexander Niclasson, assisterande konstnärlig ledare.

Under två dagars audition i Filadelfiakyrkan i Stockholm provsjöng sångare från Sverige och länder som USA, Kina, Ryssland, Italien, Rumänien, Norge och Danmark för samtliga roller i Madama Butterly.

– Just när det gäller Puccini så letar vi efter en speciell typ av klang i rösten. Nivån har genomgående varit mycket hög, och vi har gjort några riktiga fynd som vi hoppas kunna presentera för publiken i sommar, säger Alexander Niclasson.

En av sångarna som på det här sättet ansökte om att få medverka i Madama Butterfly var mezzosopranen Beatrice Orler från Stockholm.

– Jag söker mezzorollerna som Suzuki (Cio-Cio Sans tjänarinna), och Kate Pinkerton (löjtnant Pinkertons amerikanska fru). Puccini är underbar att sjunga och hans musik är något av det bästa som finns. Det finns inte jättemånga Pucciniroller för mezzosopraner, men speciellt rollen som Suzuki är verkligen fantastisk. Jag har aldrig varit på Opera på Skäret, men jag har hört mycket om det unika operahuset, och det skulle vara roligt att få sjunga där i sommar, säger Beatrice Orler.

ops_audition_4Från Danmark kom Thomas Storm, baryton från Odense, för att söka rollen som Sharpless, den amerikanska konsuln i Nagasaki.

– Madama Butterly är en av mina favoritoperor och det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse att få sjunga i den på Opera på Skäret, som har ett mycket gott rykte i operakretsar, säger Thomas Storm.

Celine Byrne från Irland gjorde sitt första Stockholmsbesök för att provsjunga för titelrollen som Cio-Cio San – Madama Butterfly – en roll hon gjort tidigare i Moskva och som hon ska spela igen i Tyskland nästa år.

– Rollen som Madama Butterfly är verkligen hjärtslitande att sjunga, inte minst för mig som mor, eftersom hon ger upp sitt barn och tar sitt eget liv. Jag fullkomligt älskar rollen och den vackra musiken, och det skulle vara underbart att få sjunga den på Opera på Skäret och samtidigt få uppleva Sverige på sommaren, säger Celine Byrne.

ops_audition_3

Arbetet med rollbesättningen pågår nu intensivt för att sångarna som kommer att medverka i sommarens uppsättning ska kunna presenteras vid det traditionella pressmötet på Örebro slott i början av mars.

ops19Admin