Opera på Skäret expanderar – sätter upp två operor sommaren 2018

Opera på Skäret växer. Lagom till femtonårsjubiléet sommaren 2018 tar Opera på Skäret nästa steg i utvecklingen och inleder en satsning på två operaverk per år. Parallellt med Don Carlo spelas nästa sommar Donizettis komiska opera Kärleksdrycken.

– Vi har satt som långsiktigt mål att spela mer opera för en större publik och nu gör vi den första satsningen i den riktningen. Det innebär också att vi kan erbjuda fler operaföreställningar i juli månad, säger Sten Niclasson, operachef.

Sommaroperasäsongen på Opera på Skäret inleds 2018 fredagen den 6 juli med en traditionell Operapub, och redan veckan därpå, lördagen den 14 juli, är det premiär på Kärleksdrycken. Den spelas sedan ytterligare tre gånger innan det är dags för galapremiär på Don Carlo på Stora scenen lördagen den 28 juli. Därefter spelas bägge föreställningarna parallellt under augusti. Lördagar och söndagar är vikta åt Don Carlo och fredagar åt Kärleksdrycken, och på torsdagarna alternerar föreställningarna.

– Don Carlo och Kärleksdrycken är en perfekt kombination för den som vill se två helt olika föreställningar och få två helt olika upplevelser. Don Carlo är en stort anlagd så kallad Grand opera i fyra akter, med fler solister än vanligt, större kör och stora krav på scenografin. Kärleksdrycken är i sin sprudlande lättsamhet den raka motsatsen. Tillsammans blir det en fantastisk möjlighet att på ett par dagar få två vitt skilda operaupplevelser av två av de stora mästarna. Samtidigt blir det ett sätt att ge något till alla – vill man se en av föreställningarna är det stora kontraster att välja mellan, säger Sten Niclasson.

År 2018 är det den femtonde sommaren som Opera på Skäret erbjuder opera av internationell klass på den unika spelplatsen vid Ljusnarens strand i Bergslagen. På platsen där tidigare ett sågverk inrymdes har ljudet av sågklingor sedan länge ersatts av helt andra tongångar. Här har sedan 2004 många av operalitteraturens största verk av de stora mästarna spelats med stora, internationella solister som medverkande i alla uppsättningar.

Från och med jubileumsåret 2018 är Opera på Skärets ambition att erbjuda två högklassiga föreställningar per sommar. Den satsningen ligger i linje med det långsiktiga målet att locka en större publik, vilket är nödvändigt för att utveckla verksamheten till en kulturdestination som på allvar kan etablera Opera på Skäret på den internationella sommaroperascenen. Här spelar operahuset också en viktig roll som motor i Bergslagens utveckling som turistdestination.

– Opera på Skäret stärker med den här satsningen positionen som Sveriges ledande sommaropera. Våra föreställningar har de senaste åren setts av i genomsnitt 8 000 personer och vi har sedan starten lockat nästan 100 000 besökare. Ingen annan sommaropera i Sverige spelar lika högklassiga, egenproducerade operaföreställningar inför en lika stor publik, säger Sten Niclasson.

Se komplett spelprogram här.
De kommer tillbaka för att sätta upp Don Carlo.
Kärleksdrycken spelas tio gånger på Lilla scenen.

ops19Admin