Opera på Skäret firar tioårsjubileum – spelar Rossinis Barberaren i Sevilla

Rossinis komiska opera Barberaren i Sevilla blir huvudnumret när Opera på Skäret firar tioårsjubileum nästa sommar. Operan, som utspelar sig i 1750-talets Sevilla, räknas som ett av operahistoriens mest älskade verk.
– Barberaren i Sevilla är en väldigt rolig historia och en sångarfest med mycket medryckande musik. Vi kan utlova en festlig jubileumssommar, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare.

Opera på Skäret har i snart tio år presenterat opera av internationell klass i operahuset vid sjön Ljusnarens strand utanför Kopparberg i Bergslagen. Den före detta timmerladan har gjort sig känd i hela operavärlden för sin enastående akustik. En rad av operahistoriens allra största verk har under åren satts upp i den gamla sågverksmiljön där världsartister och nya stjärnskott bjudit på operor som Tosca, Carmen, La Bohème och förra årets succé Lucía di Lammermoor.

– Det är nästan overkligt att denna festival som startade från ingenting firar tio år. Vi har mycket fantastiskt att se tillbaka på och förhoppningsvis lika mycket att se fram emot. Vi som brinner för att erbjuda storslagen opera ser jubiléet som ett avstamp mot nya höjder, säger Sten Niclasson. Barberaren i Sevilla blir det första verket av den italienske kompositören Gioacchino Rossini som sätts upp av Opera på Skäret. Det blir också första gången en komisk opera sätts upp på Stora scenen. Svenska Kammarorkestern, som medverkade i Opera på Skärets uppsättning av Puccinis Tosca 2008, återkommer nu till Bergslagen för att spela Rossinis mest kända verk.

– Det är extra glädjande att en av Sveriges förnämsta orkestrar kan ta sig an denna stora musikaliska utmaning och bidra till vårt jubileum. Det är resultatet av det nära samarbete vi har med Länsmusiken i Örebro för att utveckla operakonsten i regionen, säger Sten Niclasson. Jubileumsåret startar redan i februari–mars med konserter på Kammarscenen, och de följs av fler konserter i början av sommaren. Därefter drar festivalen igång på allvar med Barberaren i Sevilla och två jubileumskonserter som de tongivande evenemangen. Barberaren i Sevilla spelas tio gånger på Stora scenen med premiär 9 augusti. Biljetterna släpps preliminärt i början av mars, då också det kompletta festivalprogrammet och alla medverkande offentliggörs.

För ytterligare information, kontakta:
Sten Niclasson, konstnärlig ledare. Telefon: 0708–90 15 02. E-post: sten@operapaskaret.se.

ops19Admin

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.