Opera på Skäret planerar för Turandot i sommar

Opera på Skäret satsar på en ny operasommar – med Turandot.
Planen är att ge tolv föreställningar av Puccinis sista mästerverk under perioden 31 juli-29 augusti.

– Den pågående vaccineringen av befolkningen och beskeden från myndigheterna gör oss försiktigt hoppfulla inför sommaren. Nu ser vi fram emot att åter kunna erbjuda en fantastisk operaupplevelse, säger Sten Niclasson, operachef.

 

Turandot skulle ha spelats på Opera på Skäret redan förra året. Två sångarlag bestående av solister i världsklass hade engagerats efter auditions med sångare från hela världen. Biljettförsäljningen hade startat med stort tryck på biljetterna och produktionsteamet hade börjat arbeta för att skapa en ny fullskalig operauppsättning i det före detta virkesmagasinet som sedan snart tjugo år är Sveriges mest säregna operahus.

Då slog pandemin till med full kraft och lade hinder i vägen inte bara för Opera på Skäret utan för all kulturell verksamhet. Föreställningarna av Turandot blåstes av, sålda biljetter bokades om till i år och förväntningarna flyttades framåt i tiden.

Nu, ett år senare, håller pandemin alltjämt greppet om landet, men tack vare det pågående vaccinationsprogrammet går det äntligen att skymta ljuset i tunneln. Myndigheternas prognoser som pekar på att större delen av befolkningen ska vara vaccinerad i sommar skapar dramatiskt förbättrade möjligheter att åter kunna ge föreställningar inför publik.

Opera på Skärets miljö är mycket fördelaktig ifråga om möjligheter att hålla distans och undvika trängsel. Här finns stora öppna ytor, serveringar utomhus, gott om parkeringsplatser och mycket rymd i operahuset som har nästan 800 sittplatser. Då inga stolar är fasta kan platserna också arrangeras om utifrån direktiv om mindre publik.

– Vi följer utvecklingen noga och planerar för olika scenarier, beroende på vilka restriktioner och rekommendationer som kommer att råda under våren och sommaren, säger Sten Niclasson.

Ambitionen är att biljettförsäljningen till sommarens föreställningar ska starta under april månad.

 

ops19Admin