Opera på Skäret sätter upp Madama Butterfly

Opera på Skäret sätter upp Madama Butterfly sommaren 2017. Giacomo Puccinis klassiska opera om två älskande från olika kontinenter, kulturkrockar och internationellt maktspel blir nästa års stora händelse i Sommarsverige.
– Madama Butterfly är en gripande och ständigt aktuell historia och Puccinis musik hör till det vackraste man kan höra. Efter årets succé med Wagner blir det en härlig utmaning att ta oss an Puccinis egen favoritopera, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare.

Madama Butterfly blir den fjärde operan av Puccini som spelas på Opera på Skäret, efter Tosca 2008, enaktaren Kappan (Il Tabarro) 2009 och La Bohème 2010, den senare en av operahusets allra största publiksuccéer. Madama Butterfly hör till de mest älskade verken av operapublik världen över och är en de operor som spelas oftast på världens operahus. Operan spelas, som alltid på Opera på Skäret, på originalspråket italienska och textas till svenska. Madama Butterfly spelas tolv gånger på Opera på Skäret mellan 29 juli och 27 augusti.

Madama Butterfly utspelar sig i japanska Nagasaki runt 1900 och är historien om den amerikanske sjöofficeren Pinkerton som köper en ung hustru – Madama Butterfly, eller Cio-Cio San som geishan egentligen heter. Det som för sjöofficeren är en lek blir för geishan blodigt allvar och hon kapar banden till sin egen familj. Paret får en son och deras relation utvecklas till ett drama på liv och död.

– Madama Butterfly är den ultimata känslosamhetens opera, med en gripande berättelse och musik på allra högsta konstnärliga nivå, säger Sten Niclasson.

Madama Butterfly hade världspremiär på La Scala i Milano 1904 och svensk premiär på Kungliga operan i Stockholm 1908. De senaste åren har den spelats inför utsålda hus och en hänförd publik på såväl Göteborgsoperan som Kungliga operan i Stockholm.

Varje uppsättning på Opera på Skäret besätts med solister på högsta internationella nivå, var och en handplockad för sina specifika kvaliteter. Genom åren har en lång rad världsstjärnor sjungit här, och flera utländska solister har debuterat för den svenska publiken på Opera på Skärets scen. Sångare och produktionsteam liksom orkester och dirigent presenteras i början av 2017.

– Med fantastiska sångare i alla roller, en internationellt etablerad dirigent, en välrenommerad operaorkester och vår fantastiska kör hoppas vi kunna bjuda på en enastående tolkning av detta verk med den närhet och nerv som är vårt adelsmärke, säger Sten Niclasson.

Fotnot: Madama Butterfly är den italienska originaltiteln, som normalt sett används när operan sjungs på originalspråk. I Sverige har operan haft såväl det italienska namnet som det franska Madame Butterfly. Göteborgsoperan använde Madame och Stockholmsoperan Madama i sina senaste uppsättningar, som bägge spelades på italienska.

ops19Admin