Opera på Skäret sätter upp Wagners Den flygande holländaren nästa sommar

Opera på Skäret sätter upp Den flygande holländaren sommaren 2016. Det blir den första operan av Richard Wagner som spelas på operafestivalen i Bergslagen. Biljettförsäljningen startar den 24 november.

– Det är hög tid att denne gigants verk får upplevas i vårt unika operahus med sin fantastiska akustik, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare.

Den flygande holländaren är ett mycket populärt verk som ofta spelas på operahus världen över.

Den flygande holländaren spelas tolv gånger mellan 30 juli och 28 augusti under sommarfestivalen som nästa år arrangeras för trettonde gången. Operan sjungs på originalspråket tyska och textas till svenska.

Wagners opera från 1843 bygger på legenden om spökskeppet Den flygande holländaren och utspelar sig vid den norska kusten. Historien kretsar kring sjömannen Holländaren som drabbats av en förbannelse vilken endast kan brytas om han hittar en kvinna som kan bli honom trogen. När han träffar den norska kaptensdottern Senta som redan har en fästman uppstår häftig kärlek som övergår i ett dödsbringande triangeldrama.

– Det är en stor opera och en härlig utmaning som vi ger oss på med entusiasm och ödmjukhet. Här behandlas allmänmänskliga ämnen som drömmar, kärlek, offer, rotlöshet, svek och försoning. Operan sätter också frågan om det egna valet och dess konsekvenser i fokus, säger Sten Niclasson.

Svenska Kammarorkestern, som senast medverkade i La Traviata, är operaorkester också 2016. Sångare och produktionsteam presenteras i början av nästa år. En audition för sångare till Den flygande holländaren hålls senare i höst. De senaste åren har provsjungningarna till Opera på Skärets uppsättningar varje gång lockat över hundratalet sångare från hela världen.

Den gångna sommarens uppsättning av Verdis La Traviata blev en stor  publiksuccé med 8 300 besökare, den näst högsta noteringen i Opera på Skärets historia. Bara Carmen 2011 har lockat en större publik. Totalt har över 75 000 människor besökt Opera på Skäret genom åren. La Traviata blev också en kritikersuccé, med många hyllningar till inte minst sångarna, som i år kom från hela tio länder.

– Det är väldigt inspirerande att kunna erbjuda publiken en ny stor operaupplevelse. Vi ser fram emot att precis som tidigare år kunna presentera en ensemble med internationella operasångare i världsklass. De fantastiska utmaningarna för sångarna gör Den flygande holländaren till en riktig favoritopera för mig personligen, säger Sten Niclasson.

Biljetterna till Den flygande holländaren börjar säljas den 24 november, via hemsidan och via biljettkontoret i Kopparberg. Telefon: 0580-711 00. E-post: biljetter@operapaskaret.se.

Speldatum: 30 juli (premiär 1), 31 juli (premiär 2), 4, 6, 7, 11, 13, 14, 20, 21, 27, 28 augusti.

Huvudrollerna besätts av två sångare i varje roll som alternerar under de tolv föreställningarna. De två sångarlagen spelar varsin premiär, den 30 respektive den 31 juli. Därefter spelas operan ytterligare fyra lördagar, fyra söndagar och två torsdagar.

ops19Admin