Opera på Skäret ställer in sommarens Turandot

Opera på Skäret tvingas för andra året skjuta upp den planerade uppsättningen av Puccinis opera Turandot. Orsaken är fortsatta restriktioner till följd av pandemin.

– Vi har i det längsta hoppats på besked om att få börja repetera, men nu rinner tiden ut. Det finns inte längre några möjligheter att sätta upp en opera i sommar, säger Sten Niclasson, operachef.

Förberedelserna inför årets operasommar har pågått i väntan på en rad olika besked ifrån myndigheterna. Det första – att få lov att repetera. Varken kören eller orkestern kan påbörja sitt repetitionsarbete på grund av restriktioner kring arbetsmiljön. Därför har nu Opera på Skäret och Svenska Kammarorkestern gemensamt beslutat ställa in Turandot. Tillåtelse att ta in publik – fler än de åtta personer per föreställning som är maxantalet idag – och utökat ekonomiskt stöd som kompensation för restriktionerna är ytterligare besked från myndigheterna som ännu inte kommit.

– Hade vi bara fått komma igång med att repetera hade vi kanske kunnat rädda årets säsong. Positiva besked i publikfrågan hade vi kunnat vänta på ett tag till, eftersom vår spelperiod är i slutet av sommaren. Men utan repetitioner blir det inga föreställningar, säger Sten Niclasson.

Turandot skulle ha spelats på Opera på Skäret redan förra året. En högklassig ensemble med internationella solister hade engagerats efter auditions med över 200 sångare från hela världen, och Svenska Kammarorkestern skulle stå för musiken. När allt blåstes av till följd av pandemin flyttades uppsättningen fram till i år, med spelperiod mellan den 31 juli och den 29 augusti.

–  Prognoserna om vaccinering och signalerna om kommande lättnader i restriktionerna gav oss förhoppningar. Så vi har jobbat på, inte minst med att säkerställa säkerheten för publiken. Därför känns det givetvis extra ledsamt att inte få möjlighet att erbjuda en upplyftande kulturupplevelse i sommar, när den som bäst behövs, säger Sten Niclasson.

När Turandot kommer att sättas upp är just nu oklart. När uppsättningen flyttades fram ett år tvingades Opera på Skäret till förändringar i repertoaren, vilket nu fått följdverkningar i verksamhetsplanen. Vilken opera som kommer att spelas nästa sommar offentliggörs lite längre fram.

– Helt klart är att Turandot kommer att spelas någon av de kommande säsongerna, när vi får alla bitar på plats med sångare och produktionsteam igen, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Redan köpta biljetter till sommarens föreställningar kan bytas mot biljetter till valfri föreställning nästa sommar, när datum för dessa är klara, eller mot presentkort.

ops19Admin