Operaakademins avslutningskonsert

Nu på söndag 28 juli är det dags för Operaakademins avslutningskonsert. Operaakademin är ett samarbete mellan Opera på Skäret och Musikhögskolan i Örebro, som gemensamt håller i tre högskolekurser under sommaren. Med start förra året har utbildningen i år fortsatt och utvecklats vidare.

– Ambitionen är att operan ska leva och fördjupas, och vara med i tiden, säger Sten Niclasson, som är med och organiserar Operaakademins kurser.

En av kurserna är Operasolist 15 högskolepoäng där bland andra operasångerskan Gitta-Maria Sjöberg, som tidigare medverkat i uppsättningar på Opera på Skäret, är lärare. Vi fick följa med under en av hennes lektioner som började med en uppvärmning som gör kroppen redo att sjunga. Medan deltagarna sträcker och rör på sig berättar Gitta Maria om vikten av övningarna, och hur viktig hållningen var för henne den gången hon spelade en furstinna som skulle dö över en stol, och samtidigt sjunga.

Andreas Bernt, en av eleverna, berättar om varför han sökte till Operaakademin.

– Det är en fantastisk sommaraktivitet. Det är vackert här, det är fullt med talangfulla människor, det är väldigt duktiga ledare och man blir inspirerad. Det finns många anledningar att vara med. Jag hörde om Operaakademien förra året och sökte, säger han och fortsätter.

– Och det är inte så mycket annat här som stör heller. Vi är alla långväga ifrån och bor ihop så det blir som ett litet internat.

På söndag avslutas Operaakademins kurser med en konsert på Opera på Skärets Kammarscen. Där kommer det att bjudas på klassiska skalor som arrangerats av kompositionseleverna, men också nyskrivet material som skrivits för de medverkande sångeleverna av kompositionseleverna.

– Det ska bli väldigt spännande att få höra resultatet, säger Sten Niclasson.

Operaakademins kurser i sommar är Operakör, Operasolist och Komposition.

Bokning av biljetter till Operaakademins avslutningskonsert görs via Opera på Skärets biljettkontor i Kopparberg, online här på hemsidan eller på telefon 0580-711 00.

Foto: Rebecca Johansson

ops19Admin