En återkomst med storpublik – över 8 300 såg Maskeradbalen

Över 8 300 såg Maskeradbalen – sommarens stora publik- och kritikersuccé på Opera på Skäret.

– Fantastiskt roligt. Vi är tillbaka på den publiknivå vi hade före pandemin, vilket är en absolut förutsättning för att vi ska kunna erbjuda opera i världsklass. Att publiken kom tillbaka mangrant efter två år i pandemins skugga visar hur viktiga kulturupplevelser är för människor – och att det vi gör engagerar, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Efter publikrekordet med Trollflöjten 2019 blev det tyst i operahuset. Coronapandemin slog till med full kraft och stängde ner det mesta av kulturell verksamhet under lång tid. Två somrar gick utan att vi kunde erbjuda nya upplevelser på Skäret. Den planerade uppsättningen av Puccinis Turandot fick skjutas på framtiden, till förmån för Verdis opera om mordet på Gustav III.

Finansiärers och sponsorers fortsatta stöd innebar att verksamheten trots allt kunde fortsätta och en ny uppsättning planeras. Härtill bidrog också alla de hundratals stamgäster som köpt biljett till Turandot och tålmodigt lät biljettpengarna stå inne och växlas in till biljetter till Maskeradbalen.

– Vi kan inte nog tacka såväl finansiärer och sponsorer som dessa generösa gäster. Deras välvilja har varit en starkt bidragande faktor till att vi kunde komma tillbaka på det sätt vi gjort, säger Sten Niclasson, operachef och grundare.

Förutsättningarna inför årets säsong var allt annat än normala, och osäkerheten var fortsatt stor. Skulle organisationen hinna starta om? Skulle publiken komma tillbaka?

Idag vet vi. Suget efter att uppleva en magisk operaföreställning i operahuset vid Ljusnaren var lika stort som tidigare. Publiken strömmade till och gensvaret blev fantastiskt. Publik och kritiker var eniga i sina omdömen – Maskeradbalen blev en succé, med högklassiga sångare och en dirigent och en orkester som levererade Verdis musik på allra högsta nivå.

Några exempel:

”Sprakande Verdi-fest på Skäret” skrev Dagens Nyheter och recensenten Camilla Lundberg utnämnde Opera på Skäret till ”landets bästa Verdi-scen.”

”Verdis bal fylls av starka röster och färgprakt”, skrev Svenska Dagbladet.

• ”Maskeradbalen ger de rätta rysningarna, skrev Expressen och kallade föreställningen ”briljant”.

• Nerikes Allehanda Samuel Borg hyllade Maskeradbalen som ”en mäktig upplevelse för ögon och öron”.

Den enkät som många av operabesökarna fyllt i efter föreställningen visar också att de allra flesta värderar föreställningen mycket högt.

”Det bästa jag upplevt – tårarna ville aldrig ta slut”, ”En fantastisk musikkväll med trollbindande röster och magisk musik”, ”Bästa Maskeradbalen jag sett på många år”, var några av kommentarerna från våra gäster.

– Som den Verdifantast jag varit i hela mitt liv gör det mig lycklig att kunna glädja människor med det bästa jag vet på kulturens område – en opera av mästaren Verdi. Och det är många, många som har bidragit till årets framgång. Det har varit en helt fantastisk sommar på Skäret, där alla inblandade från solister och kör till produktionsteam och orkester bidragit med stort personligt engagemang lika mycket som med sin professionalism, säger Alexander Niclasson.

Nu börjar arbetet med nästa säsong, som är ett jubileumsår för Opera på Skäret. Nästa sommar är det tjugo år sedan operaverksamheten startade på det före detta sågverket. Vilket verk som blir jubileumsopera kommer att meddelas inom kort.

Jens Frejrud