Publiksuccé – Den flygande Holländaren drar storpublik

Den flygande holländaren på Opera på Skäret är en stor publik- och kritikersuccé. Inför de fyra sista föreställningarna pekar biljettförsäljningen mot att över 7 000 besökare kommer att ha sett de tolv föreställningarna. Och det finns fortfarande chans att få biljetter.
– När vi nu för första gången gav oss på att sätta upp en konstnärligt krävande opera av mästaren Wagner är det en fantastisk glädje att den lockar så stor publik, till och med fler än som såg Puccinis publikmagnet La Bohème, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare.

Kommande lördags föreställning är slutsåld till sista plats, men det finns fortfarande biljetter till de avslutande föreställningarna 21, 27 och 28 augusti. Söndag 21 och lördag 27 finns fortfarande ett antal platser kvar på den mest attraktiva sektionen, raderna 1-10. Till de populära chartertågen från Stockholm finns också ett fåtal biljetter till de tre sista föreställningarna.

Bara två uppsättningar har dragit större publik än Den flygande holländaren i sommaroperans trettonåriga historia – Carmen 2011 och La Traviata 2015. Publiken kommer till största delen från Mellansverige och Stockholmsområdet, många med organiserade bussresor. Den internationella publiken hittar också i allt större utsträckning till operahuset i Bergslagen. Sommaroperan gästas i år av grupper från Storbritannien, Tyskland, Ryssland, Norge och USA.

De chartrade resorna med veterantåg från Stockholm till Opera på Skäret – världens enda operahus med egen tågstation – är också fortsatt mycket populära. I år har nästan 900 personer valt att köpa en paketresa med tåg till Opera på Skäret, resa i klassiska förstaklassvagnar från trettiotalet och avnjuta lunch och middag i originalinredda restaurangvagnar.

Den flygande holländaren har hyllats unisont av landets operakritiker: ”En lysande uppsättning som lyfter fram essensen i Den flygande holländaren”, (Dagens Nyheter), ”ännu en arbetsseger för Opera på Skäret (Svenska Dagbladet), ”ett operahus som gjort för Wagner” (Expressen och SVT Kulturnyheterna).

Solisterna lyfts fram med omdömen som ”sensationellt bra”, ”extatiskt glänsande”, ”självlysande”, ”fantastisk” och ”imponerande”. Svenska Kammarorkestern under ledning av den tyske dirigenten Michael Balke, liksom regi, scenografi och Opera på Skärets kör får också överlag mycket positiv kritik.

Läs mer om recensionerna här.

ops19Admin