Repetitionerna i full gång inför Madama Butterfly

Efter några turbulenta dagar där två sångare tvingades ställa in sin medverkan i Madama Butterfly är nu repetitionerna i full gång, med hela den nykomponerade ensemblen på plats. En av huvudrollsinnehavarna är förra årets stora publik- och kritikerfavorit i Den flygande holländaren, den norska sopranen Elisabeth Teige. Nu är hon tillbaka i en ny storroll – som Cio-Cio San i Madama Butterfly.

Elisabeth Teige hänförde såväl kritiker som publik i rollen som Senta i Opera på Skärets första Wagner-uppsättning förra året. ”Sensationellt bra” (SVT), ”fantastisk, sjunger helt makalöst” (DN), ”extatiskt glänsande sopran (SvD), ”självlysande i sin intensitet” (Expressen) och ”en otrolig stämma” (NA) var några av omdömena från landets operakritiker.

– Det var en fantastisk upplevelse att sjunga i detta unika operahus förra sommaren, och nu är jag lycklig att få göra det igen i en riktig drömroll, säger Elisabeth Teige.

Hon har precis inlett repetitionerna i en ensemble som också i år har en stark internationell prägel. Hon alternerar i rollen med en nykomling på Opera på Skäret, den litauiska sopranen Sandra Janušaite, som tidigare sjungit rollen på operahusen i Riga, Kazan och Essen.

– När jag fick chansen att komma och sjunga min paradroll här var det aldrig någon tvekan. Jag har hört så mycket gott om arbetet här, och det magiska operahuset i den naturnära miljön. Repetitionerna är otroligt inspirerande och jag ser redan fram emot premiären, säger Sandra Janušaite.

Från början var två andra sångerskor kontrakterade för rollen. Men sjukdomar kom i vägen för bägge två, och det precis i samband med repetitionsstarten. Irländska Celine Byrne tvingades lämna återbud i sista stund på grund av sjukdom i familjen. Kinesiska Yitian Luan hann komma till Skäret och påbörja repetitionerna innan också hon tvingades tacka nej. Ett provresultat efter en läkarundersökning i Tyskland gjorde att hon fick läkarorder på att flyga tillbaka för en större utredning, vilket innebar att hon skulle missa repetitionerna.

Tack vare Opera på Skärets goda rykte bland sångare ute i världen kunde två andra fantastiska sångerskor kontrakteras: Norska Elisabeth Teige var ledig och hade ställt in sig på semester när konstnärlige ledaren Sten Niclasson ringde och beskrev situationen. Hon tackade ja på stående fot, packade en väska, och reste från hemmet i Oslo på kort varsel. Sandra Janusaite som sjungit rollen på en rad operahus ute i Europa flög hit i fredags för en provsjungning. Den klarade hon med bravur och är redan i full gång med repetitionsarbetet.

– Här tappar vi två fantastiska sångare som vi var otroligt nöjda med, och så lyckas vi knyta upp två lika enastående sopraner på mycket kort varsel. Det vittnar om att vårt operahus och våra arbetsformer är attraktiva även för sångare i den yttersta världseliten, säger Sten Niclasson.

Vid sidan av de två sopranerna är det som vanligt en mycket internationell ensemble som tar sig an sommarens utmaning på Opera på Skäret.

Aaron Cawley, tenor från Irland, delar på uppgiften att gestalta Pinkerton med det amerikanska stjärnskottet Cody Austin. Aaron Cawley fick förra året sitt stora genombrott med just Pinkerton på operan i tyska Wiesbaden. Sedan dess har han bland annat gjort huvudrollen Rodolfo i Puccinis La Bohème på samma opera och Simson och Delila på Cadogan Hall i London. Cody Austin betraktas som en av de mest lovande amerikanska tenorerna och har sjungit en rad stora roller på många operahus i sitt hemland. Han debuterade liksom Cawley som Pinkerton under förra säsongen.

Den norska mezzosopranen Siv Oda Hagerupsen sjunger Suzuki. Hon har varit solist vid alla regionala operor runt om i Norge och senast gjorde hon rollen som Emilia i Otello, tillsammans med Trondheim Symfoniorkester.

I rollen som Sharpless alternerar Javier Franco, Spanien med svenske Anton Eriksson. Javier Franco har sjungit de flesta stora barytonroller på operahus i Europa, Asien och Sydamerika och Anton Eriksson har gjort en lång rad roller på Kungliga operan, Göteborgsoperan, Malmö opera och Folkoperan och gjorde 2012 rollen som Enrico i Lucia di Lammermoor på Opera på Skäret.

Amerikanska Leslie Swackhamer står för regin. Hon har en lång karriär som operaregissör i USA och har satt upp Madama Butterfly ett flertal gånger, senast på San Francisco Opera i höstas och helt nyligen på Washington National Opera. Den italienske dirigenten Marcello Mottadelli dirigerar Opera på Skärets orkester. Susan Mickey från USA gör kostym och Sven Östberg scenografi.

Madama Butterfly spelas tolv gånger mellan 29 juli och 27 augusti. Operan sjungs på originalspråket italienska och textas till svenska.

ops19Admin