Repetitionerna inför Maskeradbalen igång

Paolo Lardizzone, Valdis Jansons och Xsenia och Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk lägger an en lättsam sida när de inför vår fotograf illustrerar triangeldramat mellan Gustav III (Lardizzone), Anckarström (Jansons) och (Amelia).

Ett fåtal har jobbat ihop tidigare, men de flesta är nya för varandra. Nu har de fem intensiva veckor på sig att repetera inför premiärhelgen den 30-31 juli. Under den tiden skapas också de två sångarlag som kommer att alternera mellan föreställningarna
– Det blir några veckor av hårt arbete med mycket glädje, kreativitet och musik. Vi ska göra allt för att skapa en magisk upplevelse för publiken, säger Valdis Jansons, som spelar kungamördaren Anckarström

Glädjen och förväntan var stor bland sångarna som nu samlades inför sommarens äventyr. De kom från länder som Italien, Lettland och Polen, ända bortifrån Brasilien, och förstås från Sverige. Och från Ukraina. Två av ensemblens sångare är ukrainare, varav en, sopranen Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk, flytt kriget i hemlandet och nu ska tillbringa sommaren i Kopparberg, glad över att kunna delta i sommarens produktion på Opera på Skäret. I direktsändning med Sveriges Radio satte hon ord på sitt eget känsloläge:

– Musiken är det enda som distraherar mig från tankarna på kriget.

(https://sverigesradio.se/artikel/ukrainska-kseniya-sjunger-i-opera-pa-skaret-enda-som-distraherar-fran-kriget)

I ensemblen finns också flera sångare som arbetat på Skäret tidigare – lettiske stjärnbarytonen Valdis Jansons, italienska sopranen Giulia Bolcato, svenska alten Susanna Sundberg och brasilianske tenoren Richard Bauer.

För Valdis Jansons är det tredje gången, efter medverkan i La Traviata 2015 och Don Carlo 2018. Han har erfarenhet från över 70 operahus över hela världen, men ser något speciellt i arbetet och samvaron på Skäret.

– Det är underbart att vara tillbaka och jag känner direkt hur lugnet kommer över mig. Det är en mycket speciell atmosfär här som jag uppskattar, med en närhet till naturen som man inte finner på vanliga operahus, säger Valdis Jansons.

För Paolo Lardizzone, bördig från Sicilien, som nu ska gestalta Gustav III, blir det däremot första gången på en svensk scen och dessutom första gången han gör denna huvudroll i Maskeradbalen.

– Vilket ställe, jag har aldrig sett något liknande, var hans reaktion när han för första gången lade blicken på vårt majestätiska – och nymålade – operahus som tronar intill den blå Ljusnaren.

– Det är en ära och en otrolig utmaning att få göra rollen som svensk kung i Sverige inför en svensk publik. Det är nog bäst att vi börjar repetera med en gång, säger han med ett skratt.

Nu är repetitionerna i full gång inför de tolv föreställningarna med premiärer helgen 30-31 juli. De fyra huvudrollerna delas av två sångare per roll, och två sångarlag sjunger varannan föreställning, vilket är anledningen till att premiärerna är två till antalet – en per sångarlag. Vilka solister som sjunger i vilket sångarlag bestäms nära inpå premiärerna.

Jens Frejrud