Rysk konstnär donerar oljemålning – auktioneras ut till operabesökare

På lördag 1 augusti är det vernissage i stenhuset på Opera på Skäret för en utställning med verk av den ryske konstnären Alexander Alir.

En av målningarna auktioneras ut till publiken och behållningen går oavkortat till Opera på Skärets verksamhet. Den som vill lägga bud på målningen kan göra det antingen på plats på Skäret eller via Opera på Skärets hemsida frå och med lördag klockan 15. Det är också tidpunkten för utställningens öppnande, med konstnären själv på plats.

Tavlan som auktioneras ut är ett naturmotiv från Bergslagen, målat i olja på duk. Tavlan är resultatet av ett besök i Sverige, där Alexander Alir förälskade sig i den svenska naturen, inte minst i Bergslagen, och Stockholm. Det är också motiv från just Stockholm och Bergslagen som ställs ut under augusti i stenhuset på Opera på Skäret. Konstverken kommer direkt från en utställning i S:t Petersburg som rönte stor uppmärksamhet.

Alexander Alir är en mycket mångsidig konstnär som förutom måleriet även skrivit poesi och musik. Han har gett ut poesiböcker och CD-inspelningar med sina verk och är mycket uppskattad i hela Ryssland som trubadur och poet.

Han är också direktör för ett bokförlag, Samovar, som framförallt ger ut böcker för barn, där han själv står för de flesta illustrationerna. Han gjorde under många år också många TV-program för barn, en kulturgärning som gjort honom uppskattad i hela Ryssland. Som målare har han arbetat i många olika stilar men den senaste åren koncentrerat sig på den klassiska realismen. Alexander Alir är bosatt i Brienna vid Como-sjön i norra Italien.

Vill du lägga ett bud? Uppge budets storlek, namn, adress och telefonnummer via e-post till konstauktion@operapaskaret.se. Utgångsbudet är 5 000 kronor.

ops19Admin