Sångare från fyra kontinenter på Opera på Skäret i sommar

Opera på Skäret presenterar stjärnsolister från tio länder i Don Carlo och Kärleksdrycken i sommar.  Bland solisterna finns flera som återvänder och flera som gör sin Sverigedebut.

– Vi är otroligt glada över att de som sjungit här tidigare gärna återvänder till Opera på Skäret. Och tack vare våra auditions kan vi introducera en rad fantastiska nya solister för den svenska operapubliken. De kommer att utföra stordåd på scenen, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Två av sommarens sångare, sydkoreanske basen Il Hong och norska sopranen Ingegjerd Bagøien Moe, bjöd medierna i Örebro och landshövding Maria Larsson på skönsång på Örebro slott på tisdagen. Il Hong sjöng Dulcamaras aria ur Kärleksdrycken och Ingegärd Bagøien Moe sjöng Elisabettas stora aria ur Don Carlo. Bengt-Åke Lundin ackompanjerade på flygel inför medierepresentanterna som samlats i landshövdingens representationsvåning.

ops_slottet2018_2Il Hong och Ingegärd Bagøien Moe kontrakterades efter att ha imponerat stort under auditions i Stockholm under vintern. De bägge solisterna verkar som frilansande sångare och gör i sommar debut på svenska operascener. Il Hong flög in från Wien i Österrike, där han bor, och Ingegärd Bagøien Moe hade tagit tåget från hemmet utanför Oslo.

– Att sjunga Elisabetta i Don Carlo är en fantastisk utmaning. Det är en riktig drömroll eftersom uppgiften kräver otroligt mycket, såväl musikaliskt som sceniskt. Jag ser fram emot en mycket spännande sommar på Opera på Skäret. Jag har hört så mycket om den fantastiska akustiken och den mjuka, vackra klangen som operahuset skapar, säger Ingegjerd Bagøien Moe.

– Jag har hört mycket om det speciella operahuset av andra sångare i Europa och ser verkligen fram emot att sjunga i Kärleksdrycken i sommar, säger Il Hong, som först ska hinna med en turné med Aida till Asien, där han ska sjunga i Sydkorea och Singapore.

Mycket välmeriterade Alejandro Roy från Spanien i titelrollen i Don Carlo och kanadensiska Emily Dorn i rollen som Adina i Kärleksdrycken hör till dem som i år gör sina första framträdanden på Opera på Skäret. Svenska sopranerna Charlotta Larsson och Matilda Paulsson, liksom amerikanska tenoren Cody Austin, har tidigare sjungit huvudroller här och kommer nu tillbaka. Årets föreställningar blir höggradigt internationella med sångare från fyra kontinenter – Europa, Nordamerika, Australien och Asien.

William Relton från Storbritannien ansvarar för regin i Don Carlo och Michael Balke från Tyskland är dirigent. Bägge har tidigare bidragit till kritikerrosade uppsättningar på Opera på Skäret, Relton som regissör i Otello 2014 och Balke som dirigent i Den flygande holländaren 2016. Kärleksdrycken regisseras av Elisabet Ljungar, och för musikalisk ledning av operan står Bengt-Åke Lundin, mångårig medverkande på Opera på Skäret.

– Don Carlo är ett riktigt mästerverk av en av de största mästarna, och faktiskt den allra första opera jag såg. Det känns oerhört inspirerande att sätta upp detta storslagna drama i den magiska miljön på Opera på Skäret, säger William Relton.

Mer information och bokning här

ops_slottet2018_3

Il Hong och Ingegjerd Bagøien Moe tillsammans med landshövding Maria Larsson och Opera på Skärets konstnärlige ledare Alexander Niclasson.

 

 

 

ops19Admin