Sångare från sju länder i La Traviata 
– Sverigedebut för högklassiga solister

Ania Jeruc spelar Violetta i sommarens uppsättning av La Traviata och Anton Eriksson gör rollen som Giorgio Germont. Här i sällskap med Sten Niclasson, konstnärlig ledare, och landshövding Rose-Marie Frebran, värd för det traditionella pressmötet på Slottet i Örebro.

Opera på Skäret presenterar en högklassig ensemble med sångare från sju länder till sommarens uppsättning av La Traviata. Fyra internationella operastjärnor gör i sommar sin Sverigedebut i operahuset i Bergslagen.
– Vi har ännu en gång hittat några fantastiska solister som vi nu får glädjen att introducera för den svenska operapubliken, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare.

La Traviata blir huvudnumret i den tolfte upplagan av Sveriges största sommaroperafestival i augusti. Precis som tidigare år är det en blandning av etablerade solister och unga stjärnskott som utgör den internationella ensemble som under några veckor ska bjuda publiken på tolv föreställningar av Verdis mästerverk.

Ania Jeruc, Polen, Valdis Jansons, Lettland, Valentin Vasilio, Rumänien och Roger Krebs, Schweiz är fyra väletablerade stjärnor som nu för första gången får visa upp sig för den svenska operapubliken. De har sällskap av Won Whi Choi från Sydkorea och Alexander Grove från Storbritannien, som återkommer till Opera på Skäret efter framträdanden i Aida 2007 respektive Carmen 2011. De sjunger tillsammans med de svenska sångarna Anton Eriksson, Sofie Almroth – ytterligare en Opera på Skäret-debutant – och Marco Stella. Ytterligare två sångare till rollerna Violetta och Alfredo, ännu ej kontrakterade, tillkommer.

– Det finns ett stort intresse bland operasångare, både i Sverige och internationellt, att komma till Opera på Skäret. Det är inte minst våra auditions, som i vintras lockade över hundra solister, ett tecken på, säger Sten Niclasson.

Den italienske dirigenten Marcello Mottadelli återkommer till Opera på Skäret, denna gång för att leda Svenska Kammarorkestern, som senast medverkade i Barberaren i Sevilla 2013.

– Vi är mycket glada över att åter kunna erbjuda publiken en av landets mest högkvalitativa orkestrar, ett resultat av det nära samarbetet mellan Opera på Skäret och Länsmusiken i Örebro, säger Sten Niclasson.

I det konstnärliga produktionsteamet ingår en rad välkända Opera på Skäret-profiler. Alexander Niclasson regisserar och Sven Östberg ansvarar för scenografi. Anna Kjellsdotter står för kostym, Kevin Wyn-Jones för ljusdesign och Robin Karlsson för mask och peruk. Anna-Karin Niclasson är producent.

Lyssna till solisterna Ania Jeruc och Anton Eriksson som bjuder på smakprov ur La Traviata på pressmötet på Slottet i Örebro.

Foto: Andreas Hylthén

ops19Admin