Sångarna har landat på Skäret

Konstnärlige ledaren Alexander Niclasson regisserar själv Maskeradbalen och till sitt förfogande har han en stjärnfylld ensemble med solister från åtta länder.

De kom från alla håll – Italien, Polen, Lettland, Brasilien – och strålade samman på Skäret utanför Kopparberg. Sångarna som ska ge den svenska publiken nya magiska operaupplevelser i sommar.

– En glädjens dag, sa operachefen Sten Niclasson, när han äntligen kunde välkomna en ny ensemble välkommen.

Det var tre år sedan sist, men nu är den igång igen, sommarmånaden med repetitioner fyllda av glädje, kreativitet och musik, längtan efter mötet med publiken, starka känslor och så småningom premiärnerver.

Måndagen efter midsommar, den traditionella startdagen, var precis som vanligt en dag fylld av möten, fotografering, intervjuer med media och slutligen kollationering där solister och kör under ledning av dirigenten Lorenzo Coladonato sjöng igenom hela operan. Här var fullt av skratt och leenden och flera språk – engelska, italienska, ryska och svenska, ibland i samma meningar – flödade i minglet

Men det var också en ovanlig dag, som kanske bäst sammanfattades av konstnärlige ledaren Alexander Niclasson:

– Att detta händer igen känns som ett mirakel.

Efter den monumentala succén med Trollflöjten 2019, då Opera på Skäret slog publikrekord med 10 600 besökare såg publiken fram emot nästa stora upplevelse, som skulle bli Puccinis sagolika Turandot. Hur det gick är välkänt – pandemin kom emellan och stoppade uppsättningen, och hela verksamhetens fortsatta existens hängde på en skör tråd.

Tack vare offentliga och privata finansiärer, sponsorer – och inte minst publiken som redan hade köpt biljetter – kunde operahuset trots allt leva vidare. Krisen kunde övervinnas och en ny uppsättning planeras. Så snart tre år senare är Alexander Niclassons replik en kärnfull sammanfattning av den näraliggande historien. Och Turandotpubliken har växlat in sina Turandotbiljetter mot Maskeradbalen.

Direigenten Lorenzo Coladonato, som ledde Svenska Kammarorkestern i Trollflöjten 2019, är tillbaka för att med samma eminenta orkester skapa musikalisk Verdi-magi i Maskeradbalen. Han har levt med Un Ballo in maschera nära hjärtat alltsedan studietiden på Musikkonservatoriet i Milano för 30 år sedan.

– I Maskeradbalen syns verdis häpnadsväckande rikedom i melodisk fantasiförmåga och musikalisk variation. Det ska bli en ynnest att få dirigera Svenska Kammarorkestern i detta mästerverk. Jag är övertygad om att den här sommaren med Verdi blir minst lika magisk som den för tre år sedan med Mozart!

Jens Frejrud