Solisterna i Don Carlo på plats på Skäret

Den 25 juni var det kollationering för uppsättningen av Don Carlo. Det vita stenhuset fylldes av solister, körmedlemmar, statister, och hela den konstnärliga produktionen som fick träffa varandra för första gången

Don Carlo kostymprovSigyn Stenkvist och Caroline Romare som designar kostymerna var på plats och visade smakprov på vad vi kan få se solisterna i. Eftersom att Don Carlo utspelar sig i 1500-talets Spanien är allt i klassisk renässansstil. Kläderna har mycket guld och svart och varje karaktär har eget färgschema. Exempelvis är Rodrigo di Posa, Don Carlos nära vän, den röda karaktären och Munken är den gröna.

Sven Östberg, scenograf, visade upp det gigantiska bygge som är på scen – allt utformat efter gyllene snittet. Scenografin består av tre stora moduler som är mobila och kan flyttas runt på scenen. Även här går färgschemat i svart, grått och rött.

Alexander Niclasson, konstnärlig ledare, presenterade varför han har valt att sätta upp just Verdis Don Carlo och Donizettis Kärleksdrycken. De bägge kompositörerna har spelat en vital roll i hans liv och när han var 11 hörde han Franco Corelli sjunga Don Carlos aria:
– Jag föll för Don Carlo direkt, även om jag bara kunde höra den vackra musiken. Det dramatiska delen fick jag uppleva långt senare, och det gjorde bara verket ännu bättre, säger han.

I rollistan för Don Carlo hittar vi en av Spaniens största tenorer, Alejandro Roy, som innehar titelrollen. Den delar han med den walesiske Timothy Richards som debuterar i rollen på Opera på Skäret. Rollen som Elisabetta, den spanska drottningen, innehas av Ingegjerd Bagøien Moe från Norge och Charlotta Larsson. Charlotta är en av Sveriges mest framträdande lyriska sopraner. Charlotta har varit med på Opera på Skäret flertalet gånger, senast som Desdemona i Otello 2014. Det är flera solister som återvänder i år. Matilda Paulsson och Siv Oda Hagerupsen som delar på rollen som prinsessan Eboli har båda varit på Skäret förut. Matilda med bland annat titelrollen i Carmen 2011 och Siv Oda som Suzuki i Madama Butterfly förra året.

Du hittar hela rollistan här.

Don Carlo spelas 12 gånger på stora scenen mellan 28 juli och 26 augusti.

ops19Admin