”Succé för Lucia” Kritikerna hyllar Lucia di Lammermoor

Lucia di Lammermoor på Opera på Skäret hyllas av kritikerna.

”Strålande”, ”ekvilibristiskt” och ”bländande” är några av omdömena.

Svenska Dagbladet

”Ekvilibristiskt artisteri, en uppvisning i teatral galenskap och hisnande virtuositet” skriver Svenska Dagbladet om Lucia di Lammermoor på Opera på Skäret och sopranen Yitian Luan i titelrollen.

”Det krävs en skönklingande, ekvilibristisk artist med lyskraft i Jenny Linds paradroll Lucia” fortsätter recensenten och ger Yitian Luan omdömet ”klockren i de hisnande virtuosa partierna”.

Recensenten lyfter också fram musiken och dirigenten Marcello Mottadelli som ”med fast hand leder orkester och Bergslagens musikdramatiska kör, de goda sångarna och den hänförande sköna naturupplevelsen det innebär att besöka operahuset vid Ljusnarens strand.

Läs hela recensionen:
http://www.svd.se/kultur/scen/ekvilibristiskt-artisteri_7398016.svd

Dagens Nyheter

”Strålande Lucia” skriver Dagens Nyheter och hyllar Yitian Luan i titelrollen som ”sjunger rakt igenom strålande.” Bland de manliga sångarna lyfter han särskilt fram Anton Eriksson för en ”lagom flåbuseaktig framtoning för rollen som Enrico”.

”Scenografins renhet motsvaras av regin” skriver recensenten vidare och lyfter fram dirigenten Marcello Mottadelli, som ”får till en välklingande orkestersats med svikt i stråkspelet med utrymme för horn, oboe och harpa att glänsa.”

Avslutningsvis konstaterar recensenten att Skäret ”befäster sin position som en av Sveriges pålitliga operainstitutioner”.

Aftonbladet

”Den kinesiska sopranen Yitian Luan i titelrollen klarar uppvisningsariorna med bravur. Det skriver Aftonbladets Loretto Linusson och fortsätter: ”Som en Frankensteins brud i blodig klänning lyckas hon med den märkliga legeringen av urskön röstakrobatik och bräcklig delirium, som är så viktig för operans kanske viktigaste scen, vansinnesarian…”.

Skribenten ger också en eloge till Opera på Skäret ”som detta år avvikit från säkra kort och breddar repertoaren. När väl stigen bort från mittfåran blivit upptrampad, kan det bli hur bra som helst.”

Nerikes Allehanda

”Dundrande succé för Lucia” skriver Nerikes Allehanda och recensenten Måns Uggla ger föreställningen fem stjärnor. Såväl sångare som kör, orkester och dirigent hyllas av recensenten.

”…den kinesiska sopranen Yitian Luan…lyckas på ett övertygande sätt förmedla Lucias förvandling från lyckligt nyförälskad till desillusionerad och vansinnig knivmördare.” Yitian Luans röst får omdömet ”vacker klang…och ett imponerande tonsäkert koloraturregister”.

Bland de manliga sångarna hyllar recensenten framför allt den ungerske basen Levente Pàll, vars ”övertonsrika röst har en kärna som för tankarna till en ung Erik Saedén.”

Bergslagens musikdramatiska kör och Opera på Skärets operaorkester får också mycket höga betyg: ”Årets operakör är den bästa som hörts på Skäret. Orkestern låter också bättre än på flera år.”

Läs hela recensionen:
http://meny.nu/musik/konsertrecension/1.1750412-dundrande-succe-for-lucia

Dala-Demokraten

”Dramatiskt och bländande” skriver Dala-Demokraten om Lucia di Lammermoor, och hyllar oförbehållsamt titelrollens Hanna Husáhr: ”Rollen som Lucia är bland det svåraste en koloratursopran kan ge sig på…Torsdagskvällens premiär med Hanna Husáhrs sångarlag är bland det bästa jag sett på denna fantastiska arena.”

Recensenten fortsätter: ”Hanna Husáhr är sannolikt en blivande världsstjärna…Jag har sällan upplevt så bländande sångkonst bland yngre talanger:”

Även övriga sångare imponerar: ”..Javier Palacios som Edgardo med sin fantastiskt mjuka, dynamiska tenor och Daniel Hällström briljerade med en barytonröst av sällan hört slag.”

Avslutningsvis citerar recensenten en åskådare: ”Fantastiskt! Tycker du om opera, se den! Tycker du inte om opera, se den!”

Dalarnas Tidningar

”Hanna Husáhr från Borlänge har anledning att vara nöjd med debuten i titelrollen i Lucia di Lammermoor”, skriver Dalarnas Tidningar.

”Rollen har sin ställning genom sin galet krävande koloratur, och där falerar inte Hanna Husáhr”, skriver recensenten och fortsätter: ”…med en utsökt, smältande halvröst, vackert placerad och därför bärig över orkestern…”. ”Det är…Husáhr som får fotstampen och bifallet under föreställningen och dom hyllas mest efteråt”. ”Välförtjänt”, tycker recensenten.

Recensenten lyfter också fram den ungerske basen Levente Pàlls ”varma, lyriska bas” som han anser står i enklass för sig i ensemblen, och den spanske tenoren Javier Palacios som ”är den som gestaltar bäst.”

Eskilstuna-Kuriren

”Lucia di Lammermoor” på Skäret är den bästa produktionen på flera år”, skriver Eskilstuna-Kuriren och hoppas på fullsatta salonger under resten av festivalen.

”Uppsttningen vinner framför allt på det rent musikaliska. En synnerligen jämn ensemble tillsammans med en förvånansvärt bra orkester…levererar Donizetti när han är som bäst”, skriver recensenten.

Bland sångarna hyllas framför allt sopranen Yitian Luan i huvudrollen som Lucia: ”Och vilken debut, hon har en klockren och stor sopranröst, sjunger känsligt och vackert, kan konsten att göra njutbara pianissimon, agerar övertygande.”

Skånska Dagbladet

”I vansinnesscenen blev magin så tät att man nästan kunde ta på den: solisten Yitian Luan i Lucias blodiga skepnad med helt utsökt röst och dito agerande, i en välfunnen scenografi och bästa möjliga ljussättning…I den långa scenen fanns det inget mer man kunde önska av en operaupplevelse”.

Så inleder Skånska Dagbladets recensent Lars-Erik Larsson sin recension av Lucia di Lammermoor som han kallar ”en mycket bra uppsättning i unik miljö. Utan tvivel värt allt besvär att ta sig dit.” Skribenten hyllar såväl sångare som regi, dirigent, kör och orkester.

Regin beskrivs som genialisk, orkestern som mycket välklingande och kören får omdömet ”av hög klass”. Dirigenten Marcello Mottadelli håller, enligt skribenten, uppförandet i fast hand med välmodererat tempo.”

Huvudrollsinnehavaren Yitian Luan är enligt skribenten ”en solist i toppklass: Hennes agerande är livfullt och naturligt och hennes mjuka lyriska sopran har en utsökt lyster och klarar utan ansträngning av hela registret – även de avancerade höjdlägena.”

Kulturkompasset

”Stark och levande Lucia di Lammermoor”, skriver engelskspråkiga kultursajten Kulturkompasset.com och recensenten Signore Ascolta hoppas att den svenska publiken hittar till Opera på Skäret för att se föreställningen.

Han anser att Opera på Skäret i år lyckats sätta ihop en verkligt fin ensemble: Sopranen Yitian Luan i titelrollen hyllas för sin virtuosa sång och goda skådespelarkonst, Kristian Benedikt som Edgardo sång beskrivs som övertygande och hans skådespeleri är ”på en mycket hög nivå”. Anton Eriksson som Enrico sjunger ”med auktoritet och styrka” och Levente Pàll som Raimondo lyfts fram för sin ”imponerande röst” och ”eleganta frasering”.

”Sammantaget en föreställning med ”bel canto”, bra skådespeleri och intensitet, som det är värt att resa långt för”, avslutar recensenten.

Läs hela recensionen:
http://www.kulturkompasset.com/2012/07/lucia-di-lammermoor-at-opera-pa-skaret/

Seen and Heard International

”Hejdundrande föreställning” skriver recensenten Göran Forsling om Lucia di Lammermoor

”Jag har sett en mängd utmärkta uppsättningar av den här operan och Skärets version är utan tvivel en av de absolut bästa”, skriver recensenten, som anser att föreställningen visar att det går att åstadkomma stor operakonst med förhållandevis begränsade tekniska resurser.

Bland sångarna lyfter recensenten speciellt fram Yitian Luan i rollen som Lucia, då han anser att hon har alla de kvaliteter som behövs för att gestalta denna en av oepraliteraturens mest krävande roller. I Levente Pàll i rollen som Raimondo, som likt Luan gör sin Sverigedebut på Skäret, ser recensenten också en framtida stor stjärna med sin ”vackra, runda basröst” och sina goda kvaliteter som skådespelare.

Recensenten hyllar också dirigenten Marcello Mottadelli för hans förmåga att skapa stor musik med begränsade resurser: ”Det är häpnadsväckande vilken kraft dirigenten Marcello Mottadelli får fram ur en orkester med endast 34 musiker och en kör med endast 28 sångare”, skriver han.

Läs hela recensionen:
http://www.seenandheard-international.com/2012/08/02/a-thunderous-performance-of-lucia-di-lammermoor/

Kulturbloggen 

Kulturbloggens Mogens H Andersson hyllar föreställningen som den bästa som setts på Skäret, och skriver att den bjuder på så goda insatser från såväl, solister, kör och orkester som Lucia di Lammermoor kräver.

Bland solisterna imponeras han främst av sopranen Yitian Luan i rollen som Lucia och basen Levente Pàll i rollen som Raimondo och beskriver honom som ”fullödig”.

Kören och orkestern får också sin beskärda del av hyllningarna: ”Kören imponerade mycket” och ”Det låter som det satt betydligt fler i diket denna kväll”.

Även regi, scenografi och kostym får stort beröm av recensenten.

Läs hela recensionen:

Lucia di Lammermoor – succé på Opera på Skäret

ops19Admin

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.