Trollflöjten 2019

I Rollerna

Tamino: Kjetil Støa / Tobias Westman
Pamina: Sabina Bisholt / Lauryna Bendžiūnaitė
Papageno: Henry Neill / Timothee Varon
Nattens drottning: Nazan Fikret / Giulia Bolcato
Sarastro: Karl Huml / Vladislav Solodyagin
Talaren: Lars Fosser
Papagena: Emily Kyte
Första dam: Hanna Wåhlin
Andra dam: Rebecca Fjällsby
Tredje dam: Susanna Sundberg
Monostatos: Chris Lysack
Geni 1: Leo Erni Rossbäck / Ebbe Folkesson
Geni 2: Matheo Lindberg Vivien / Kristin Leoson
Geni 3:Miranda Lundin / Elina Forslund
Prästen: Jonatan Lönnqvist
Väktare 1: Martin Lindau/Thomas Bärlin
Väktare 2: Philip Hartman

Konstnärlig Produktion

Roberto Recchia, regissör

Italienare som tog sin examen som skådespelare vid Accademia dei Filodrammatici i Milano och kombinerade skådespeleri och regi i talteater-uppsättningar under många år.
2001 blev han tillfrågad om att regissera Figaros Bröllop på Wexford Festival Opera. Det blev början till hans stora passion för opera och han har sedan varit ständig gäst vid Wexford-festvalen, det har blivit 20 uppsättningar hittills.

Han har också regisserat opera i hemlandet. På operahusen i Catania, Bergamo, Fano, Vicenza, Bologna och Lugo är han en återkommande gästregissör men har också gjort regidebut på La Scala i Milano.

Figaros Bröllop, Kärleksdrycken, Cavalleria Rusticana, Barberaren i Sevilla, Rigoletto, Trollflöjten, Don Pasquale, La Bohéme och Resan till Reims är några av de operor han regisserat. En specialité är kortversioner av kända verk som han gjort till en egen konstart.

Roberto är också verksam som skådespelare vid konserter med symfoniorkestrar runt om i Italien och har på senare år ägnat mycket tid åt att undervisa unga operasångare i skådespeleri.

Lorenzo Coladonato, dirigent

Född och uppväxt i Italien. Han studerade piano, komposition och dirigering vid Verdi-konservatoriet i Milano. Efter examen började han som pianist och instuderade vid operan i Zürich där han också debuterade som operadirigent.
Efter nio år i Zürich blev han chefsdirigent för Baden-Badens Philharmoniska Orkester där han också dirigerade opera. Därefter har han varit chefsdirigent vid den statliga Operan i Mersin, Turkiet, Vienna Symphony Orchestra, Zurich Opera House Orchestra, Mozarteumorchester Salzburg, Musikkollegium Winterthur, Symphony Orchestra of New Russia – Moscow, the National Philharmonic of Russia, Deutsche Radio Philharmonie, Norddeutsche Philharmonie – Rostock, Rheinische Philharmonie Koblenz, Südwestdeutsche Philharmonie – Konstanz, China National Centre for Performing Arts Orchestra – Beijing, är några av de orkestrar där han gästspelat som dirigent.
Tosca, La Bohéme, Don Carlo, Macbeth, Eugen Onegin, La Sonnambula och Turandot är operor på hans repertoar men även mer udda verk som Genoveva av Robert Schumann.
Lorenzo har dirigerat vid många operafestivaler tidigare men Trollflöjten blir hans debut vid Opera på Skäret.

Sven Östberg, scenograf

Har varit scenograf vid de flesta av Opera på Skärets uppsättningar, Aida, Carmen, Lucia di Lammermoor, Barberaren i Sevilla, La Traviata , Den Flygande Holländaren, Madama Butterfly och Don Carlo. Han har också varit regissör, revyförfattare, cirkusartist och rektor på Wendelsbergs Folkhögskola där han utbildat skådespelare.

Sigyn Stenqvist, kostymör

Scenograf, kostymör och dekormålare som arbetat i Storbritannien, Danmark och Hongkong. I Sverige med Riksteatern, Cirkus Cirkör, Teater3 och olika länsteatrar. Hennes designerfarenhet sträcker sig från teater och nycirkus till dans, opera och reklamfilm.
På Opera på Skäret har hon tidigare gjort kostym till La Bohéme, Carmen och Don Carlo.

Caroline Romare, kostymör

Scenograf, kostymdesigner och utställningsformgivare som har erfarenhet av allt från miniföreställningar till stora projekt som Bollywoodoperan i Botkyrka. Vid Dalateatern i Falun har hon tidigare gjort kostymer men också varit projektledare och formgivare av Bergrummet – Stockholms nya leksaks- och seriemuseum. Hon var kostymör vid Opera på Skäret i Don Carlo förra året.

Kevin Wyn-Jones, ljusdesigner

Han var 1998-2004 belysningsmästare på Folkoperan samtidigt som han arbetade vid andra teatrar och operahus i Sverige och Europa. Han är ofta anlitad vid operahus i länder som Vitryssland, Ukraina, Lettland, Tyskland och Polen. På Opera på Skäret har han gjort Lucia di Lammermoor, Barberaren i Sevilla, La Traviata, Den Flygande Holländaren, Madama Butterfly och Don Carlo.

Sångare

Opera på Skäret har glädjen att få presentera ett internationellt sångarlag med både erfarna sångare på högsta nivå och unga lovande artister i början av sina karriärer.

 

Tamino – Kjetil Støa

Denne norske tenor har efter studier på musikkonservatoriet i Trondheim och Operahögskolan i Stockholm redan en bred repertoar, med roller som Don Ottavio i Don Giovanni, Tito i La Clemenza di Tito, Rodolfo i La Bohème, Pinkerton i Madame Butterfly, Alfredo i La Traviata, Nemorino i Kärleksdrycken och Calaf i Turandot.
Han har sjungit på skandinaviska scener som Den Norske Opera, Göteborgsoperan, Norrlandsoperan, Folkoperan, Oslo Operafestival, Nordnorsk opera, operan i Kristiansunds och Norska riksteatern, men också i Frankrike med Opus Opera.
Tamino i Trollflöjten blir Kjetils debut på Opera på Skäret.

Tamino – Tobias Westman

Svensk tenor som efter sina studier på Operahögskolan i Stockholm 2015 redan har gjort många operaroller som Ferrando i Cosi fan tutte, Pinkerton i Madama Butterfly, Albert i Die Todte Stadt, Gennaro i Lucretia Borgia, Jussi i Silverfågeln av Mats Larsson och Gastone i La Traviata.
Han har sjungit på scener som Malmö Opera, Wermland Opera, Vattnäs konsertlada, Potsdam Early Music Festival och Copenhagen Opera Festival.
Nu gör han debut på Opera på Skärets stora scen med rollen som Tamino.

Pamina – Sabina Bisholt

Svensk sopran som efter sin studier på Operahögskolan i Stockholm med examen 2016, gör en snabb uppmärksammad karriär på de svenska scenerna med roller som Mimi i La Bohéme, Marguerite i Faust och Donna Elvira i Don Giovanni.
Hon har redan sjungit på Kungliga Operan i Stockholm, Norrlandsoperan, Malmö Opera och Wermlandoperan samt gästspelat med Mimi i Schaffhausen, Schweiz, som första pristagare i tävlingen Opernspiele Munot.
Pamina i Trollflöjten blir hennes första roll på Opera på Skäret.

Pamina – Lauryna Bendžiūnaitė

Litauisk sopran som efter studier på musikakademin i Litauen och Royal Academy of Music i London gjort en lång rad roller på olika scener i Europa.
Bland rollerna märks Sophie i Rosenkavaljeren, Susanna i Figaros Bröllop, Zerlina i Don Giovanni och Musetta i La Bohéme.
Hon har sjungit på Kungliga Operan i Stockholm, Operan I Stuttgart, Operan i Vilnius och Opera National du Rhin med dirigenter som Sylvain Cambreling, Daniele Rustioni, Kyrill Karabits, Ben Gernon och Christian Curnyn.
Pamina blir hennes första roll på Opera på Skäret.

Papageno – Henry Neill

Engelsk baryton utbildad vid Royal Academy of Music i London och medlem av solistensemblem vid Nationaltheater och Staatskapelle i Weimar.
Roller som Papageno i Trollflöjten, Figaro och greve Almaviva i Figaros Bröllop, Masetto i Don Giovanni, Guglielmo i Cosi fan tutte, Angelotti i Tosca och Freddy i My Fair Lady finns redan på repertoaren.
Han har gästspelat på scener som Theater Erfurt, Opera North, English Touring Opera, West Green House Opera och International Holland Music Festival.
Papageno blir hans debut på Opera på Skäret.

Papageno – Timothee Varon

Ung fransk baryton, som är medlem i l’académie de l’Opera National de Paris, gör här sin internationella debut.
I sitt hemland har han sjungit titelrollen i Don Giovanni, Belcore i Kärleksdrycken, Morales i Carmen och Eisenstein i Läderlappen.
Förutom Nationaloperan i Paris har han sjungit på Operan i Grenoble, Opera Caldestin och Jeune Opéra de France.
Rollen som Papageno blir också hans debut på Opera på Skäret.

Nattens drottning – Nazan Fikret

Engelsk sopran som studerat vid Guildhall School of Music and Drama i London.
Hon har sjungit Euridice i Orfeus och Euridike, Karolka i Jenufa, Fiordiligi i Cosi fan tutte och i moderna verk som Diane Disney i The Perfect American och nu senast Elin I Agreed.
Glyndebourne, English National Opera, Garsington Opera, Nederlandse Reiseopera och Wexford Festival Opera är några av de scener hon varit engagerad vid.
Nattens Drottning är den roll hon sjungit allra mest och nu blir det första gången på Opera på Skäret.

Nattens drottning – Giulia Bolcato

Italiensk sopran utbildad vid konservatoriet i Venedig och Foscari-universitet i samma stad.
Trots sin ungdom har hon redan gjort roller som Adina i Kärleksdrycken, Susanna i Figaros Bröllop, Elvira i Italienskan i Alger, Ninetta i Den tjuvaktiga skatan och Lisa i La Sonnambula.
Hon har varit engagerad på operahusen i Venedig, Florens, Vincenza, Como och Pesaro i sitt hemland men också i Würzburg i Tyskland och Innsbruck i Österrike.
Hon gör med Nattens Drottning debut på Opera på Skäret.

Sarastro – Karl Huml

Bas från Australien bosatt i Wien. Efter studier i sitt hemland debuterade han på operan i Sydney. Efter att ha vunnit The German Operatic Award startade han sin karriär i Europa.
Han har gjort roller som titelrollen i Don Quicotte, Sparafucile i Rigoletto, Ramfis i Aida, Commendatore i Don Giovanni, Ferrando i Il Trovatore, Sarastro i Trollflöjten och Don Basilio i Barberaren i Sevilla.
Han har varit engagerad på operahusen i Köln, Hamburg, Bremen, Esse och Volksoper Wien liksom operahusen i Sydney, Melbourne och Perth.
Förra året gjorde han en bejublad tolkning av Filippo i Opera på Skärets uppsättning av Don Carlo och återkommer nu som Sarastro.

Sarastro – Vladislav Solodyagin

Denne ryske bas, utbildad vid konservatoriet i Sankt Petersburg, har sjungit alla stora basroller runt om i Tyskland.
Gremin i Eugéne Onegin, Daland i Den Flygande Holländaren, Raimondo i Lucia di Lammermoor, Commendatore i Don Giovanni, Sarastro i Trollflöjten, Sparafucile i Rigoletto och Heinrich i Lohengrin är bara några av de roller han har på sin repertoar.
Operan i Sankt Petersburg, Statsoperan i Stuttgart, Augsburgs Statsteater, Operan i Halle, operahusen i Meiningen, Cottbus, Gelsenkirchen, Würzburg och Ulm är scener där han är återkommande gäst.
Sarastro blir hans första roll på Opera på Skäret.

Talaren – Lars Fosser

Denne norsk-danske basbaryton har sjungit roller som Tonio i Pagliacci, titelrollerna i Nabucco och Rigoletto, Posa i Don Carlo, och Luna i Il Trovatore såväl som Scarpia i Tosca, Scharpless i Madama Butterfly, Wotan och Alberich i Rhenguldet.

Han har sjungit på Kungliga Danska Operan i Köpenhamn, Dresden Staatsoper, National Operan i Oslo och Opera Lyrique des Clermont-Ferrand i Frankrike. Nu kommer han för första gången till Opera på Skäret i en av sina favoritroller, Talaren i Trollflöjten

Papagena – Emily Kyte

Engelsk mezzosopran utbildad vid Guildhall School of Music and Drama, tog diplom 2018.
Roller på repertoaren är Rosina i Barberaren i Sevilla, Annio i la Clemenza di Tito, Zulma i Italienskan i Alger, Chrysaea i The Arcadians och sekreterare i Konsuln. Hon har sjungit med British Youth Opera, Opera della Luna och Garsington Opera. Nu gör hon internationell debut som Papagena i Trollflöjten på Opera på Skäret

Första dam – Hanna Wåhlin

Svensk sopran som efter utbildning på Guildhall school of Music and Drama och Operahögskolan i Köpenhamn främst sjungit i de skandinaviska länderna.
Desdemona i Otello, La Contessa i Figaros Bröllop, Fiordirligi i Cosi fan tutte, Giulietta i I Capuleti e i Montecchi och Mercedes i Carmen är några av hennes roller.
Kungliga Operan i Köpenhamn, Oslo Operafestival, Vadstena Slott, Operafabriken i Skåne och Smålandsoperan är scener hon sjungit på.
Nu blir det Första damen i Trollflöjten på Opera på Skärets scen.

Andra dam – Rebecca Fjällsby

Mezzosopran från Sverige utbildad på Operahögskolan i Stockholm.
På repertoaren finns roller som Octavian I Rosenkavaljeren, Cherubino i Figaros Bröllop, Charlotte i Werther och Siebel i Faust.
Hon gjorde sin debut på Malmö Opera men har också sjungit på Kungliga Operan, Wermland Opera och Smålandsoperan.
På Opera på Skäret har hon tidigare framträtt som Tebaldo i Don Carlo och Gianetta i Kärleksdrycken. Nu är hon aktuell som Andra damen i Trollflöjten.

Tredje dam – Susanna Sundberg

Alt från Sverige utbildad på Operahögskolan i Stockholm
Hon har sjungit roller som Suzuki i Madama Butterfly, Mary i Den Flygande Holländaren, Amastre i Xerxes , Mercedes i Carmen och Magdalena i Rigoletto. Men även roller i nyskrivna verk som Eve i Du min drömprins av S.M Emanuelsson och Patricia/Lotta i Sömnkliniken av UnanderScharin. Efter debuten på Vadstena slott har hon sjungit på Folkoperan, Wermland Opera, Göteborgsoperan, Kungliga Operan och Malmö Opera.
Hon gjorde 2016 Mary i Opera på Skärets uppsättning av Den Flygande Holländaren och återkommer nu som Tredje damen i Trollflöjten.

Monostatos – Chris Lysack

Denne kanadensiske tenor studerade först till konsertpianist på Indiana Universitet och gick sedan vidare till sångstudier på Manhattan School of Music i New York och International Opera Studio vid Staatsoper i Hamburg.

Han har gjort roller på Staatsoper i Hamburg, Landestheater Salzburg, Theater Achen,, Stadsteater i Osnabrück, Landestheater Linz och Theater Bremen. I USA har han varit engagerad på Chautauqua Opera och Glimmerglass Opera i New York.

Lysack har en bred repertoar. Florestan i Fidelio, Cavaradossi i Tosca, Titelrollerna i Lohengrin, Hoffmans äventyr och Peter Grimes är några av hans favoriter.

Geni 1 – Leo Erni Rossbäck

Leo kommer från Uppsala. Studerar vid Uppsala Musikklasser.

Geni 1 – Ebbe Folkesson

Ebbe kommer från Örebro. Sjunger i Olaus Petri Gosskör och studerar vid Örebro Musikklasser.

Geni 2 – Matheo Lindberg Vivien

Matheo kommer från Stockholm. Studerar vid Adolf Fredriks Musikklasser.

Geni 2 – Kristin Leoson

Kristin kommer från Stockholm. Studerar vid Adolf Fredriks Musikklasser.

Geni 3 – Miranda Lundin

Miranda kommer från Stockholm. Studerar vid Adolf Fredriks Musikklasser.

Geni 3 – Elina Forslund

Elina kommer från Västerås. Studerar vid Västerås Musikklasser.

Prästen – Jonatan Lönnqvist

Jonatan Lönnqvist är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Mannes College of Music samt Mediterranean Opera Studio.

Han har tidigare framträtt på Opera på Skäret, bland annat som Torgny, Dalason och Kantor i Kronofogdarne & Slåtterölet samt gjort den nyskapade rollen som Il Tedesco i Barberaren i Sevilla.

På Läckö Slott sågs han senast i Daniel Fjellströms opera Det går an och han har också varit anställd som korist vid Malmö Opera, Folkoperan och Kungliga Operan samt Radiokören och Eric Ericsons Kammarkör.

Jonatan är också verksam som körpedagog i Västerås Musikklasser.

Väktare 1 – Martin Lindau, Tenor

Efter sångstudier på musikhögskolan Ingesund i Arvika och Musikkonservatoriet i Como, Italien har  han varit verksam Ii bl.a Hamburg, Tyskland och London, England samt Bergamo, Desio, Varese och Gazzada i Italien. Han har sjungit titelrollen i Wagners` Lohengrin, konsertant 2013, Don Basilio i Figaros Bröllop 2015 och Cavaradossi i Tosca, 2017. Han har även gjort roller i modernare verk som mathias Husmans opera Dame mot Noten och Stephen Frys opera The life to Come. Han gjorde också titelrollen i Sweeny Todd i Arvika 2010. Martin har tidigare medverkat i Opera på Skärets kör.

Väktare 1 – Thomas Bärlin

Thomas medverkar för sjätte året i rad på Opera på Skäret där han sjungit i kören samt gjort Giuseppe i La Traviata 2015 och Registratorn i Madama Butterfly 2017. Bland övriga engagemang kan nämnas Jesus Christ Superstar som spelades i Stockholm under vattenfestivalen 1992-1996, Kyssen på Folkteatern i Gävle 2011 och Canio i Opera Tättinpås uppsättning av Pajazzo 2017.

Väktare 2 – Philip Hartman

Svensk basbaryton utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och Vadstena Sång- och Pianoakademi. Erfaren konsert- och ensemblesångare som gjorde sin operadebut sommaren 2018 som stipendiat i Kammaropera Syds uppsättning av Läderlappen. Nu gör han debut på Opera på Skärets scen som vakt 2 i Prövningens Hus i Trollflöjten. 

[ult_buttons btn_title=”Köp biljetter till Trollflöjten” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nortic.se%2Fdagny%2Fevent%2F19761||target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-large” btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#000000″ btn_anim_effect=”ulta-grow” btn_bg_color_hover=”#a6192e” btn_title_color_hover=”#ffffff” btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” enable_tooltip=”yes” tooltip_text=”Bokningssidan öppnas i en ny flik. I nästa steg väljer du föreställningsdatum samt eventuella tillval.” tooltip_pos=”top” btn_font_family=”font_family:Cinzel|font_call:Cinzel” btn_font_style=”font-weight:bold;” btn_font_size=”18″]