Turandot

Konstnärlig produktion

 

Regi: Alexander Niclasson

Dirigent: Lorenzo Coladonato

Scenografi: Sven Östberg

Kostymdesign: Sigyn Stenqvist

Maskddesign: Stephanie Metzner

Ljusdesign: Kevin Wyn Jones

Alexander Niclasson, regissör och konstnärlig ledare

Utbildad vid The Royal Danish Music Conservatoire och Operahögskolan i Stockholm. Privata sångstudier för Sonny E Peterson och Nicolai Gedda. Har sjungit roller på Folkoperan, Vadstenaakademien, Drottningholms Slottsteater och Läckö Slottsopera. Han är en av landets främsta Bach-tenorer och ofta evangelist i både Johannes- och Matteuspassionen. Har varit verksam på Opera på Skäret sedan starten och har där regisserat La Boheme, La Traviata, Il Tabarro, Il Barbiere di Siviglia och den svenska Kronofogdarne och Slåtterölet till vilken han också skrev ett nytt libretto.

Lorenzo Coladonato, dirigent

Född och uppväxt i Italien. Han studerade piano, komposition och dirigering vid Verdi-konservatoriet i Milano. Efter examen började han som pianist och instuderade vid operan i Zürich där han också debuterade som operadirigent.
Efter nio år i Zürich blev han chefsdirigent för Baden-Badens Philharmoniska Orkester där han också dirigerade opera. Därefter har han varit chefsdirigent vid den statliga Operan i Mersin, Turkiet, Vienna Symphony Orchestra, Zurich Opera House Orchestra, Mozarteumorchester Salzburg, Musikkollegium Winterthur, Symphony Orchestra of New Russia – Moscow, the National Philharmonic of Russia, Deutsche Radio Philharmonie, Norddeutsche Philharmonie – Rostock, Rheinische Philharmonie Koblenz, Südwestdeutsche Philharmonie – Konstanz, China National Centre for Performing Arts Orchestra – Beijing, är några av de orkestrar där han gästspelat som dirigent.
Tosca, La Bohéme, Don Carlo, Macbeth, Eugen Onegin, La Sonnambula och Turandot är operor på hans repertoar men även mer udda verk som Genoveva av Robert Schumann.
Lorenzo har dirigerat vid många operafestivaler tidigare men Trollflöjten var hans debut vid Opera på Skäret.

Sven Östberg, scenograf

Har varit scenograf vid de flesta av Opera på Skärets uppsättningar, Aida, Carmen, Lucia di Lammermoor, Barberaren i Sevilla, La Traviata , Den Flygande Holländaren, Madama Butterfly , Don Carlo och Trollflöjten. Han har också varit regissör, revyförfattare, cirkusartist och rektor på Wendelsbergs Folkhögskola där han utbildat skådespelare.

Sigyn Stenqvist, kostymör

Scenograf, kostymör och dekormålare som arbetat i Storbritannien, Danmark och Hongkong. I Sverige med Riksteatern, Cirkus Cirkör, Teater3 och olika länsteatrar. Hennes designerfarenhet sträcker sig från teater och nycirkus till dans, opera och reklamfilm.
På Opera på Skäret har hon tidigare gjort kostym till La Bohéme, Carmen, Don Carlo och Trollflöjten.

Kevin Wyn-Jones, ljusdesigner

Han var 1998-2004 belysningsmästare på Folkoperan samtidigt som han arbetade vid andra teatrar och operahus i Sverige och Europa. Han är ofta anlitad vid operahus i länder som Vitryssland, Ukraina, Lettland, Tyskland och Polen. På Opera på Skäret har han gjort Lucia di Lammermoor, Barberaren i Sevilla, La Traviata, Den Flygande Holländaren, Madama Butterfly, Don Carlo och Trollflöjten.

Solister

 

Calaf: Richard Bauer / Kjetil Støa

Turandot: Wioletta Chodowicz / Trine Möller

Ping: Timothy Nelson

Pang: Stevan Karanac

Pong: Markus Pettersson

Liu: Victoria Cannizzo / Magdalena Molendowska

Timur: Vladislav Popov

Mandarin: Juha Pikkarainen

Emperor: Thomas Bärlin

Calaf – Richard Bauer

Brasiliansk tenor som efter studier med den berömde brasilianske tenoren Benito Marescha gjorde sin professionella debut 1996 som Edgardo I Lucia di Lammermoor vilket blev startskottet på en internationell karriär med roller som Alvaro i Ödets Makt, Alfredo i La Traviata, Hertigen i Rigoletto, Gustav den III i Maskeradbalen, Rodolpho i La Boheme, Pinkerton i Madama Butterfly mm. På senare år har Bauer etablerat sig i det dramatiska facket med roller som Canio i I Pagliacci, titelrollen i Andrea Chenier, Don Josè i Carmen, Calaf i Turandot och titelrollen i Otello vilket även var hans första framträdande på Opera på Skäret år 2014.

 

Calaf – Kjetil Støa

Denne norske tenor har efter studier på Musikkonservatoriet i Trondheim och Operahögskolan i Stockholm redan en bred repertoar, med roller som Nemorino i Kärleksdrycken, Rodolfo i La Bohème, Macduff i Macbeth och Calaf i Turandot.
Han har sjungit på skandinaviska scener som Den Norske Opera, Folkoperan i Stockholm, Oskarsborgsoperaen, Ringsakeroperaen, Operan i Kristiansund, Trondheim Syfoniorkester og Opera, Arctic Symfoniorkester og Opera. Tamino i Trollflöjten var Kjetils debut på Opera på Skäret.

 

Turandot – Trine Møller

Sopran från Danmark. Har studerat vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och Royal Academy Opera School i London. Började sin karriär som mezzosopran med roller som Dorabella i Cosi fan Tutte, Cherubino i Figaros Bröllop, Olga i Eugene Onegin, Angelina i Askungen mm. Har för ett par år sedan med stor framgång lagt om från mezzosopran till dramatisk sopran med stora succéer i roller som Tosca och som just Turandot vid festivalen i Gut Immling i Tyskland. Efter Turandot på Opera på Skäret skall hon sjunga samma roll i Japan och Brünnhilde i Wagners opera Die Walküre i Tyskland.

.

Turandot – Wioletta Chodowicz

Sopran från Polen utbildad vid Karol Lipinski Academy of Music. Bland rollerna hon framträtt i utmärker sig titelrollerna i Rusalka, Katia Kabanova och Grevinnan Maritza, Marie i Wozzeck, Tatyana i Eugene Onegin, Cio-Cio San i Madama Butterfly, Mimi i La Boheme, Donna Anna i Don Giovanni, Elisabeth i Tannhäuser och Micaela i Carmen. Hon har sjungit på scener som operan i Krakow, Wroclaw, Nationaloperan i Prag, Welsh National Opera, Israeli Opera och Glyndebourne för att nämna några

 

Ping – Timothy Nelson

Ung Baryton från England som studerat vid Royal College of Music. Har sjungit vid bland annat Glyndebourne Opera, Opera North, English Touring Opera och The Grange Festival.

 

Pang – Stevan Karanac

Lyrisk tenor från Serbien utbildad vid Faculty of Music Arts in Belgrade. Har sjungit roller som Ernesto i Don Pasquale, Don Ottavio i Don Giovanni, Tamino i Trollflöjten för att nämna några. Stevan är flitigt anlitad vid National Theatre in Belgrade.

 

Pong – Markus Pettersson

Svensk tenor utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Har bland annat sjungit roller vid Göteborgsoperan, Folkoperan och medverkade 2016 i Opera på Skärets uppsättning av Den Flygande Holländaren som Steuermann.

 

Liu  – Magdalena Molendowska

Polsk sopran som efter studierna i S.Moniuszko Music Academy i Gdansk och Guildhall School, of Music and Drama gjort succé i roller på Opera North som Minnie i La Fanciulla del West och Katerina i The Greek Passion. Hon har på Krakow Opera framträtt som Micaela i Carmen liksom La Contessa i Figaros Bröllop och titelrollen i Puccinis Tosca på Wroclaw Opera.

 

Liu – Victoria Cannizzo

Amerikansk sopran som studerat vid Binghamton University och University of Chicago. Har nyligen sjungit titelrollen i Tosca i Casciana Terme i Italien, Cio-Cio San i Madama Butterfly i New Jersey, Donna Anna in Don Giovanni in Hong Kong och Suzel i Mascagnis opera LÁmico Fritz på Baltimore Opera.

 

Timur – Vladislav Popov

Rysk bas utbildad vid Galina Vishnevskayas Opera Centre och vid Musical Institure Ippolitov-Ivanov i Moskva. Är solist vid Ekaterinburg Opera där han bland annat gjort rollen Daland i Wagners Den Flygande Holländaren, Gremin i Eugene Onegin, Sarastro i Trollflöjten och Sparafucile i Rigoletto.

.

Mandarin – Juha Pikkarainen

Finsk basbaryton som började sin artistiska bana som skådespelare och regissör. Utbildad vid teaterakademien i Helsingfors och Tampere University, Department of performing arts samt privata sångstudier för Juha Uusitalo och Jukka Rasilainen. Juha har sjungit roller vid Finnish national Opera, Savonlinna Opera Festival, Opera Aino. Bland rollerna märks Don Magnifico i Askungen, Amonasro i Aida och Escamillio i Carmen. Som skådespelare verksam på såväl film som teaterscener i Finland. Juha Pikkarainen gör i och med rollen Mandarin i Turandot sitt första framträdande i Sverige

 

Emperor – Thomas Bärlin

Thomas medverkar för sjunde året i rad på Opera på Skäret där han sjungit i kören samt gjort Giuseppe i La Traviata 2015 och Registratorn i Madama Butterfly 2017. Bland övriga engagemang kan nämnas Jesus Christ Superstar som spelades i Stockholm under vattenfestivalen 1992–1996, Kyssen på Folkteatern i Gävle 2011 och Canio i Opera Tättinpås uppsättning av Pajazzo 2017.