Urban trivs som Bartolo på Skäret

Urban Malmberg sjunger rollen som den inte precis genomtrevlige Bartolo i Barberaren i Sevilla. Urban har en framgångsrik internationell karriär på meritlistan men stortrivs hemma i Sverige, i det gamla virkesmagasinet på Opera på Skäret.

Lite av en slump halkade teaterapan Urban Malmberg in på Adolf Fredriks skola och in i skolans gosskör, som samma år började sjunga på Kungliga Operan, i Carmen. Han blev förtjust, fortsatte sedan att ta sånglektioner och lyckades få fast anställning i operakören redan som 18-åring.
– Jag utbildade mig på Operahögskolan i Stockholm och gjorde min praktiktermin på operahuset i Hamburg, berättar Urban, som stannade och var knuten till Hamburg i 15 år för att sedan bli frilansare med världen som arbetsfält.

I Barberaren har Urban Malmberg tagit sig an rollen som den ganska osympatiske Bartolo, som försöker lägga vantarna på sin myndling Rosina.
– Han är rätt så hemsk, Bartolo, och man skrattar åt honom. Jag hoppas att inte minst yngre personer i publiken kan se hur roligt det kan vara med opera, säger Urban, som gärna ägnar sig åt fler så kallade buffaroller framöver.

Urban trivs på Skäret.
– Det är jättebra på alla sätt och vis och egentligen inte så mycket annorlunda än på andra ställen. Man umgås förstås lite mer utanför repetitioner och föreställningar. Det är roligt att vår Barberaren i Sevilla gått hem hos publiken och ett sådant fantastiskt lyft det blev när Svenska Kammarorkestern kom med, det är ju högsta världsklass.

Foto: Andreas Hylthen

ops19Admin